Tömegesen menekülnek a zsidók Oroszországból

2022. Augusztus 30. / 18:58


Tömegesen menekülnek a zsidók Oroszországból

Mióta megindult Oroszország Ukrajna elleni inváziója, tömegesen kezdtek el menekülni a zsidók Oroszország területéről, annak ellenére, hogy nincsenek jelentős harci cselekmények az országban és a lakosság egyelőre minimálisan érzi csak a háború súlyát – írja mai cikkében a Portfolio.hu, amely szerint a zsidó közösséget célzó, diszkriminatív intézkedéseknek nincs nyoma Oroszországban, viszont a politikai nyomásgyakorlás egyre nagyobb.

Oroszország Ukrajna ellen indított inváziójának kezdete óta tömegesen vándorolnak külföldre az oroszországi zsidó közösség tagjai: nyolcból egy oroszországi zsidó már elhagyta az országot – írja a Portfolio.hu. 

A Zsidó Ügynökség becslése szerint, amely segít a zsidóknak a világ minden tájáról Izraelbe költözni, március óta 165 ezer oroszországi zsidóból 20 500-an távoztak Izraelbe, és további ezrek költöztek más országokba. 

Bár egyelőre nem tapasztalni Oroszországon belül az antiszemitizmus látványos fellángolását, a már távozott zsidókon felül is rengetegen gondolkoznak az ország elhagyásán. Az oroszországi zsidó származású Anna Shternshis, a Torontói Egyetem jiddis tanulmányok professzora és az oroszországi zsidó történelem szakértője szerint 

ennek az az oka, hogy valahányszor történik valami felfordulás, valami változás oroszországban, a zsidók mindig veszélyben vannak. Szerinte a most hirtelen kialakult, tömeges migráció, illetve az Oroszországot elhagyni tervező zsidók fejében motoszkál a történelmi zsidóüldözések kísértete. 

A Portfolio.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható el. 

(Forrás: Portfolio.hu/Net Média Zrt.)

Címlapkép: a Moszkvai Korál Zsinagóga (Moszkovszkaja Koralnaja Szinagoga) kupolája. Fotó: A. Savin)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Három méter magasból leesett, kórházba került Gerendás Péter
Zsidó világ
Ma kezdődik a vasárnapig tartó Limmud Fesztivál Budapesten
Élet + forma
Tel-Avivról készült a világ legkreatívabb útifilmje