Erdogan szemet huny fölötte, hogy a Hamász török földről támadja Izraelt

2019. December 18. / 12:35


Erdogan szemet huny fölötte, hogy a Hamász török földről támadja Izraelt

A tekintélyes angol lap, a The Telegraph értesülései szerint a Hamász palesztin terrorszervezet magas rangú vezetői Törökországból szerveznek támadásokat Izrael és izraeli célpontok ellen. A ma megjelent cikkben török diplomáciai források visszautasítják a vádakat, s azt állítják: a Hamász törvényes politikai párt, Törökország pedig nem támogat Izrael-ellenes akciókat. 


A The Telegraph ma megjelent riportja olyan kihallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozik, amelyek szerint az izraeli hatóságok által letartóztatott ellenséges személyek a kihallgatásuk során tettek vallomást Törökország és a Hamász állítólagos együttműködéséről. 

A lap riportja több esetet közöl, amely arra utal: a palesztin  terrorszervezet török földről próbált merényletet elkövetni izraeli célpontok ellen. A jegyzőkönyvekből kiderül, hogy a Hamász egyik vezetője törökországi kiképzést ajánlott egy, az izraeli titkosszolgálat által letartóztatott férfinek.

A lap beszámol Erdogan török elnök és Ismail Haniyeh Hamász-vezető közelmúltban történt találkozójáról, s megjegyzi: értesüléseik szerint a török államfő teszi lehetővé a szervezet számára a törökországi titkos tevékenységet. Török diplomáciai források azonban tagadják, hogy a Hamász Törökországból szervezkedne Izrael ellen, egyúttal közölték: a Hamász nem terrorszervezet, hanem legális politikai párt, amelyet a palesztin többség támogat. Visszautasították azt a vádat, hogy a török államot Izrael-ellenes tevékenységgel hozzák összefüggésbe. 

A teljes írás ide kattintva olvasható el.  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek