Erdogan szemet huny fölötte, hogy a Hamász török földről támadja Izraelt

2019. December 18. / 12:35


Erdogan szemet huny fölötte, hogy a Hamász török földről támadja Izraelt

A tekintélyes angol lap, a The Telegraph értesülései szerint a Hamász palesztin terrorszervezet magas rangú vezetői Törökországból szerveznek támadásokat Izrael és izraeli célpontok ellen. A ma megjelent cikkben török diplomáciai források visszautasítják a vádakat, s azt állítják: a Hamász törvényes politikai párt, Törökország pedig nem támogat Izrael-ellenes akciókat. 


A The Telegraph ma megjelent riportja olyan kihallgatási jegyzőkönyvekre hivatkozik, amelyek szerint az izraeli hatóságok által letartóztatott ellenséges személyek a kihallgatásuk során tettek vallomást Törökország és a Hamász állítólagos együttműködéséről. 

A lap riportja több esetet közöl, amely arra utal: a palesztin  terrorszervezet török földről próbált merényletet elkövetni izraeli célpontok ellen. A jegyzőkönyvekből kiderül, hogy a Hamász egyik vezetője törökországi kiképzést ajánlott egy, az izraeli titkosszolgálat által letartóztatott férfinek.

A lap beszámol Erdogan török elnök és Ismail Haniyeh Hamász-vezető közelmúltban történt találkozójáról, s megjegyzi: értesüléseik szerint a török államfő teszi lehetővé a szervezet számára a törökországi titkos tevékenységet. Török diplomáciai források azonban tagadják, hogy a Hamász Törökországból szervezkedne Izrael ellen, egyúttal közölték: a Hamász nem terrorszervezet, hanem legális politikai párt, amelyet a palesztin többség támogat. Visszautasították azt a vádat, hogy a török államot Izrael-ellenes tevékenységgel hozzák összefüggésbe. 

A teljes írás ide kattintva olvasható el.  

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
Ma volna 84 éves Kézdy György színművész
Megemlékezések
Az Álmodozások kora – Szabó István születésnapjára

Kommentek