Szeged: mécsesekkel emlékeztek a diákok a holokauszt áldozataira

2023. Április 21. / 11:20


Szeged: mécsesekkel emlékeztek a diákok a holokauszt áldozataira

A Kőrösy Technikum diákjai látogattak el csütörtökön az új zsinagógába. A fiataloknak Kendrusz Attila vallási vezető tartott idegenvezetést, amelynek végén meglepetéssel is kedveskedett az ifjaknak – számolt be az eseményről a Délmagyar.

A Kőrösy József Közgazdasági Technikum minden évfolyamából jelentkeztek diákok a csütörtöki zsinagóga-látogatásra, amelynek keretében Kendrusz Attila, a Szegedi Zsidó Hitközség vallási vezetője kalauzolta végig a fiatalokat a szemet gyönyörködtető szecessziós imaházon. A program elején megemlékeztek a diákok a holokauszt áldozatairól, az Új Zsinagóga előcsarnokában található mártír emlékhelynél gyújtottak mécseseket.

Majd a vallási vezető megismertette őket a zsinagóga történetével, felfejtette számukra az építészeti megoldások és díszítések, valamint a díszes üvegablakok gazdag szimbolikájának jelentéstartalmát.

– Van egy állandó program a hitközségben, amelynek legfőbb célja, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg a zsidóság szokásait, hagyományait. Természetesen ez nem hittérítés. Általános és középiskolákban is szoktam előadásokat tartani a zsidóságról és a magyar holokausztról. Az előadások után a diákokat fogadom a zsinagógában is – mondta el lapunknak Kendrusz Attila, aki jövő héten fülöpjakabi általános iskolásokat fogad majd, akiknek a zsinagóga megtekintése után egy komplett sábeszi menüvel kedveskednek majd a hitközség kóser konyháján.

A vallási vezető humorral tűzdelt, érdekességekben bővelkedő előadását nagy érdeklődéssel hallgatták a diákok. A program végén Pócsi György orgonakíséretével a vallási vezető elénekelte az Adon Olam dicshimnuszt a fiataloknak.

Címlapfotó: Gémes Sándor / Délmagyar.hu

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Meghívó szabadtéri szombatfogadásra
2023. Május 31. / 15:41

Meghívó szabadtéri szombatfogadásra

Élet + forma
Barbra Streisand kapja az idei zsidó Nobel-díjat