Rendőrségi nyomozás a Farkasréti temető Szálasi-emlékhelye ügyében

2023. Március 09. / 14:40


Rendőrségi nyomozás a Farkasréti temető Szálasi-emlékhelye ügyében

– A Budapesti Rendőr-főkapitányságtól (BRFK) kapott tájékoztatás szerint a XII. Kerületi Rendőrkapitányság február 28-án önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást. Az adatgyűjtés folyamatban van, gyanúsítottat még nem hallgattak ki – írja a 444.hu hírportál. Egy hónapja a Mérce elsőként írta meg, hogy Szálasi-emlékhelyet alakítottak ki a budai Farkasréti-temetőben.

– A fővárosi fenntartású  Farkasréti temetőben, nem messze a zsidó síroktól, a „Szálasi Ferenc emlékére” felirat került a nyilas tömeggyilkos özvegyének sírjára. Sőt, elhelyezték rajta a több ezer ember haláláért felelős, s emiatt kivégzett háborús bűnös fotóját is egy enyhén torzított, de azért jól felismerhető nyilaskereszt társaságában – írtuk meg a Nyilas emlékhellyé alakították a háborús bűnös Szálasi özvegyének sírját című cikkünkben a Mérce.hu közlésére hivatkozva.

Az ügy kapcsán a 444.hu ezen a héten kedden azt írta: „az ember azt gondolná, egy ilyen szégyenletesen átalakított sír egy percig sem maradhat így, miután nyilvánosságot kapott, ami történt. (Az más kérdés, hogy jelentős munkálatoknak kellett folyniuk a sírnál, ami a jelek szerint senkinek sem tűnt fel, holott az átalakítások engedélykötelesek.)". 

A BRFK nem sokáig késett a válasszal: a portál az ügyben született legújabb cikkében már arról számolhatott be, hogy a XII. Kerületi Rendőrkapitányság február 28-án önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, az adatgyűjtés folyamatban van, gyanúsítottat még nem hallgattak ki.

(Címlapkép: Szálasi özvegyének sírja az emlékhellyel. Fotó: Mérce/Fazekas Lázár Benjámin)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek