Pénzügyminisztérium: 100 ezerrel nőtt az 1 %-os adófelajánlások száma

2021. Július 18. / 09:50


Pénzügyminisztérium: 100 ezerrel nőtt az 1 %-os adófelajánlások száma

Egyre népszerűbbek az online megoldások; idén ilyen módon százezerrel többen ajánlották fel az egyházaknak, a civil szervezeteknek adójuk egy százalékát, mint tavaly – közölte Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára. Elmondta: csaknem 1,2 millió egyszázalékos nyilatkozat érkezett online az adóhivatalhoz, ez 10 százalékos növekedés 2020-hoz képest.


A járvány idején a felajánlás hatalmas segítség az egyházaknak és a civil szervezeteknek. Az online kitöltés egyszerűsége mellett ez is közrejátszhatott abban, hogy most többen rendelkeztek az adójukról – hangsúlyozta Tállai András, aki hozzátette: az online megoldásokra a családok és a lakosság részéről is egyre nagyobb az igény. 

Mint mondta, március 15-e és május 20-a között az adóhivatal e-szja honlapja lehetett az egyik legkeresettebb oldal Magyarországon, a csaknem ötmillió látogatás 2020-hoz képest 17 százalékos növekedés.

Valami azonban nem változott: még mindig sokan hagyják az utolsó pillanatokra a döntést. A tavalyi évről szóló elszámolások több mint negyede (mintegy 700 ezer bevallás) az utolsó tíz napban érkezett az adóhivatalhoz - jegyezte meg Tállai András. Az adókönnyítés, a bürokratikus terhek leépítése az egyszázalékos felajánlásokra is érvényes – emelte ki. Az elmúlt időszakban több kedvező változás történt, így például a nyilatkozatok kitöltőit segíti az, hogy az adóhivatal honlapján megtalálható azoknak a civil szervezeteknek a listája, amelyek fogadhatnak adószázalékokat. A civil szervezeteket segíti, hogy már akkor is megkaphatják a felajánlásokat, ha köztartozásuk van.

Az egyszerűsítés az egyházi egyszázalékos rendelkező nyilatkozatokat is érinti, hiszen már nem kell évente újra megadni az adatokat. Ha az adófizető nem vonja vissza a múlt évi döntését, vagy nem jelöl meg más kedvezményezettet, az adóhivatal automatikusan továbbítja az érintett egy százalékát a korábban kiválasztott egyháznak – sorolta Tállai András.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy tavaly összesen 40,7 milliárd forintról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, végül 18,6 milliárd forintot juttattak el a különféle szervezeteknek. Idén május 20-ig több mint 40 milliárd forint sorsáról lehetett dönteni. a papíralapon érkezett nyilatkozatok feldolgozása és az adatok összegzése még folyamatban van.

(MTI)

(Címlapkép: Ka Young Seo/Pixabay)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Szerdócz Ervin főrabbi II. Anaklétosz pápa legendájáról
Élet + forma
Silló Sándor: Haifa az útikönyveken túl
2021. Augusztus 25. / 16:00

Silló Sándor: Haifa az útikönyveken túl

Kommentek