Nyilvános a vészkorszakban megmenteni próbált lengyel zsidók névsora

2019. December 13. / 12:22


Nyilvános a vészkorszakban megmenteni próbált lengyel zsidók névsora

A második világháború idején lengyel diplomaták által több mint 3 ezer üldözött zsidó számára kiadott hamis útlevelek tulajdonosainak listáját hozták nyilvánosságra csütörtökön Varsóban. A londoni lengyel emigráns kormányt Svájcban képviselő egykori lengyel diplomaták ily módon magyar zsidókat is megmentettek a haláltáborokba való deportálástól.


Az úgynevezett Ładoś-listát csütörtökön Piotr Glinski lengyel kormányfőhelyettes, kulturális és örökségvédelmi miniszter jelenlétében mutatta be a totalitárius rendszerek kutatásával foglalkozó varsói Witold Pilecki Intézet. 

A listát Aleksander Ładoś néhai berni lengyel nagykövetről nevezték el. Ładoś és a berni konzul, Konstanty Rokicki munkatársaikkal a londoni lengyel emigráns kormány megbízásából képviselték a náci német megszállás alá került Lengyelországot a második világháború éveiben Svájcban. 1941-1943-ban a londoni lengyel kormány utasítására egy lengyel-zsidó illegális hálózat keretében latin- és közép-amerikai államok (Paraguay, Honduras, Haiti és Peru) vesztegetés révén megszerzett nyomtatványain hamis útleveleket és állampolgársági bizonyítványokat állítottak ki zsidók számára, így próbálván őket megmenteni a német haláltáborokba való deportálástól.

A közzétett lista az eddig azonosított útlevél-tulajdonosok, 3262 személy nevét tartalmazza. A névsorban szereplők közül 796-an túlélték a háborút, 957-en meghaltak, közel 46 százalékuk sorsa azonban ismeretlen.  

„Tekintettel arra, hogy az akció összesen 8-10 ezer személyt ölelt fel, feltételezhető, hogy a megmentettek csoportja is nagyobb (...), a háborút – a Lados-csoport által megmentettek közül – 2-3 ezren élhették túl" – áll a listához fűzött kommentárban. 

A Ładoś-listát a Pilecki Intézet Jakub Kumoch politológus, jelenlegi svájci lengyel nagykövet tudományos felügyelete alatt állította össze, együttműködve a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, a varsói Zsidó Történeti Intézet és az Auschwitz-birkenaui Állami Emlékmúzeum szakértőivel, valamint több európai, amerikai és izraeli kutatóval. A Ładoś-csoport tagjai közül Konstanty Rokickinak az izraeli Jad Vasem Intézet idén áprilisban post mortem a Világ Igaza címet adományozta. 

A berni zsidómentő akcióról Robert Kaczmarek lengyel rendező tavaly dokumentumfilmet készített, Paraguayi útlevelek címmel. A filmet a szeptemberi lengyel dokumentumfilm-szemle során a budapesti közönség is megtekinthette.

A névsor a Pilecki Intézet  honlapján lengyel és angol nyelvű változatban érhető el.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek