Nyilas emlékhellyé alakították a háborús bűnös Szálasi özvegyének sírját

2023. Február 07. / 11:15


Nyilas emlékhellyé alakították a háborús bűnös Szálasi özvegyének sírját

Megdöbbentő és aljasul cinikus akcióról számolt be a Mérce.hu portál, amely ezt írja: a fővárosi fenntartású Farkasréti temetőben, nem messze a zsidó síroktól, a „Szálasi Ferenc emlékére” felirat került a nyilas tömeggyilkos özvegyének sírjára. Sőt, elhelyezték rajta a több ezer ember haláláért felelős, s emiatt kivégzett háborús bűnös fotóját is egy enyhén torzított, de azért jól felismerhető nyilaskereszt társaságában.

– A sírhely nincsen kiemelt helyen, a Farkasréti temető egyik félreesőbb sarkában, teljesen szokványos sírok között fekszik. A sírkő, bár jóval kihívóbb és méretesebb, mint a másfél éve még ott állt elődje, nem magasodik jelentősen a többi fölé. Nem is amiatt akad meg rajta az ember szeme, hogy a környező kövek anyagától elütő, modernebb stílusban készült, és az első látásra is csak néhány éves aranyfeliratot sem kezdte még ki az idő. Hanem a márvány obeliszk tetején nyilaskeresztre hajazó szimbólumon – írja a Mércén megjelent riportjában Fazekas Lázár Benjámin.

A cikk szerint „a miniemlékhellyé alakított sírt gyakran látogatják, gondozzák: frissen ültetett télies növények, nemrégiben kihelyezett, már elszáradt virágok, nemzeti szalag az obeliszk köré tekerve". 

A Farkasréti temető fenntartója a cikk megjelenéséig még nem válaszolt a lap  kérdéseire, azonban az újságíró a szélsőjobboldali portálokon való böngészés után kiderítette: „egy újfasiszta aktivista válthatta meg a bérleti díj lejárta után a nyilas vezető özvegyének sírhelyét, és intézhette az átalakításokat".

A teljes cikket ide kattintva olvashatják. 

(Címlapkép: Fazekas Lázár Benjámin – Mérce.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek