Neonácik elől happolt el náci emléktárgyakat egy svájci-libanoni üzletember

2019. November 25. / 15:34


Neonácik elől happolt el náci emléktárgyakat egy svájci-libanoni üzletember

Szerző: Kácsor Zsolt

Mint korábban beszámoltunk róla: náci vezetők, többek között Hitler, Göring, Goebbels, Himmler és Hess használati tárgyai kerültek kalapács alá egy németországi aukción, ahol azok jó áron el is keltek. Most kiderült: egy Svájcban élő, de libanoni származású gyémánt- és ingatlan nagykereskedő, Abdallah Chatila (címlapképünkön) vette meg a relikviákat, de nem a tisztelet jeleként, hanem azért, hogy azok ne kerülhessenek neonáci kezekbe.


A „Német kortörténet” elnevezésű aukció keretében Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Hermann Göring, Rudolf Hess és Heinrich Himmler személyes tárgyaira hirdettek licitet a napokban Németországban, a München melletti Grasbrunnban. 

Az árverésen – amelyről ebben a cikkünkben írtunk –  Abdallah Chatila, Svájcban élő libanoni üzletember mintegy 600 ezer eurót (201 millió forintot) fizetett ki tíz kikiáltási tárgyért, köztük Hitler keménykalapjáért. Az üzletember megvette Hitler cigarettatárcáját, írógépét és a Mein Kampf ezüstborítású példányát is, utóbbiért 130 ezer eurót (43,3 millió forintot)adott. Abdallah Chatila a megvett tárgyakat nem tartotta meg, hanem izraeli adománygyűjtő szervezeteknek adományozta. Mint elmondta, azért döntött így, hogy a relikviákat ne lehessen neonáci propagandára használni.

Chatila – aki a leggazdagabb svájci elit tagja, és vagyonát gyémántokkal,  ingatlanüzletekkel szerezte – a svájci Le Matin Dimanche című újságnak azt nyilatkozta: „A szélsőjobboldali populizmus és az antiszemitizmus Európában és az egész világon terjed. Nem akarom, hogy ezek a tárgyak rossz kezekbe kerüljenek, és tisztességtelen szándékú emberek használják fel őket". 

Az üzletember lépését több zsidó szervezet üdvözölte – írta az MTI.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Megemlékezések
„Zsidó honfitársaink tragédiája mindannyiunk tragédiája”
Mazsihisz hírek
Ennél nincs szebb zsidó naptár most a piacon

Kommentek