Neonácik elől happolt el náci emléktárgyakat egy svájci-libanoni üzletember

2019. November 25. / 15:34


Neonácik elől happolt el náci emléktárgyakat egy svájci-libanoni üzletember

Szerző: Kácsor Zsolt

Mint korábban beszámoltunk róla: náci vezetők, többek között Hitler, Göring, Goebbels, Himmler és Hess használati tárgyai kerültek kalapács alá egy németországi aukción, ahol azok jó áron el is keltek. Most kiderült: egy Svájcban élő, de libanoni származású gyémánt- és ingatlan nagykereskedő, Abdallah Chatila (címlapképünkön) vette meg a relikviákat, de nem a tisztelet jeleként, hanem azért, hogy azok ne kerülhessenek neonáci kezekbe.


A „Német kortörténet” elnevezésű aukció keretében Adolf Hitler, Joseph Goebbels, Hermann Göring, Rudolf Hess és Heinrich Himmler személyes tárgyaira hirdettek licitet a napokban Németországban, a München melletti Grasbrunnban. 

Az árverésen – amelyről ebben a cikkünkben írtunk –  Abdallah Chatila, Svájcban élő libanoni üzletember mintegy 600 ezer eurót (201 millió forintot) fizetett ki tíz kikiáltási tárgyért, köztük Hitler keménykalapjáért. Az üzletember megvette Hitler cigarettatárcáját, írógépét és a Mein Kampf ezüstborítású példányát is, utóbbiért 130 ezer eurót (43,3 millió forintot)adott. Abdallah Chatila a megvett tárgyakat nem tartotta meg, hanem izraeli adománygyűjtő szervezeteknek adományozta. Mint elmondta, azért döntött így, hogy a relikviákat ne lehessen neonáci propagandára használni.

Chatila – aki a leggazdagabb svájci elit tagja, és vagyonát gyémántokkal,  ingatlanüzletekkel szerezte – a svájci Le Matin Dimanche című újságnak azt nyilatkozta: „A szélsőjobboldali populizmus és az antiszemitizmus Európában és az egész világon terjed. Nem akarom, hogy ezek a tárgyak rossz kezekbe kerüljenek, és tisztességtelen szándékú emberek használják fel őket". 

Az üzletember lépését több zsidó szervezet üdvözölte – írta az MTI.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek