Nem kell lemondania a megvádolt Netanjahunak

2019. November 26. / 16:47


Nem kell lemondania a megvádolt Netanjahunak

Szerző: Kácsor Zsolt

Az izraeli jogszabályok nem kötelezik rá Benjámin Netanjahut, hogy lemondjon miniszterelnöki hivataláról az ellene szóló vádirat miatt – közölte Aviháj Mandelblit izraeli főügyészt idézve a Háárec című újság.


Aviháj Mandelblit (címlapképünkön) azon a jogászfórumon fejtette ki álláspontját, amelyen az átmeneti kormány miniszterelnöke, Benjámin Netanjahu elleni három vádirat adminisztratív és alkotmányos következményeit vitatták meg. Megállapította: nincs jogi alap arra, hogy lemondásra vagy visszavonulásra kötelezzék a kormányfőt. A legfelsőbb bíróság egyik 1993-as határozata, amely Jichák Rabin kormányában Arie Deri és Rafael Pinhászi miniszter ügyében született, azt mondta ki, hogy súlyos büntetőjogi vádirat esetén a minisztereknek távozniuk kell a kormányból. 

Azonban Mandelblit kifejtette, hogy a kormány működését szabályozó alaptörvény nem határozza meg kimerítően azokat a körülményeket, amelyek a miniszterelnök „akadályoztatását" jelentik, s a törvény nyelvezete és célja elsősorban olyan helyzetekre irányul, amikor szubjektív vagy objektív módon nem lehetséges számára, hogy továbbra is ellássa miniszterelnöki feladatait. 

Mivel Benjámin Netanjahu az első olyan miniszterelnök Izraelben, aki hivatali idején büntetőjogi vádemeléssel néz szembe, eddig még nem született jogi szakvélemény arról, hogy a Deri-Pinhászi precedens alkalmazható-e esetében. 

Izraelben az esetjog, vagyis korábbi precedensek alapján ítélkeznek, s ezzel a kérdéssel Mandelblit szerint valószínűleg a legfelsőbb bíróság elé terjesztett petíció miatt kell majd szembenézni.

Mandelblit nem adott választ arra a kérdésre, hogy megengedhető-e Netanjahu számára új kormány alakítása, amennyiben megnyerné a következő választásokat, és közölte, hogy a továbbiakban fogja megvizsgálni, hogy a miniszterelnök kénytelen-e lemondani az egészségügyi, a jóléti, a diaszpóraügyi és a mezőgazdasági miniszteri tárcák éléről, melyeket jelenleg ő irányít.

A lap a múlt héten, a vádirat bejelentése után arról számolt be, hogy értesülései szerint a kormányfő ezeknek a miniszteri székeknek az átadását tervezi, miután az ellenzéki centrista Kék-fehér párt ezt kérvényezte a főügyésznél.

Izraelben a szeptemberi, idén már második előrehozott parlamenti választások után ismét politikai patthelyzet alakult ki, miután sem a jobboldali Likud pártot vezető Benjámin Netanjahu, sem a centrista Kék-fehér párt élén álló Beni Ganz nem tudott kormányt alakítani. 

Jelenleg még bő két hét van hátra abból a háromhetes időszakból, amely alatt a kneszet bármely képviselője kormányt alakíthat a képviselők többségének támogatásával. Ha egy törvényhozó sem hoz létre új kabinetet, akkor automatikusan új választásokat rendeznek a jövő év elején.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek