Nagyot lépett az antiszemitizmus terjedése ellen az olasz kormányfő

2020. Január 17. / 09:56


Nagyot lépett az antiszemitizmus terjedése ellen az olasz kormányfő

Az antiszemitizmus elleni politikai és társadalmi fellépés előmozdítása lesz a feladata Milena Santerininek, akinek kinevezését Giuseppe Conte olasz kormányfő Twitter-bejegyzésben jelentette be.  A hivatalos elnevezéssel „antiszemitizmus elleni nemzeti koordinátor" a mai nappal kezdi meg munkáját. Matteo Salvini kezdeményezésére a római szenátusban tegnap konferenciát is tartottak az antiszemitizmus új megnyilvánulási formáiról.


Az olasz kormány által kinevezett „antiszemitizmus elleni nemzeti koordinátor" a  66 éves Milena Santerini (képünkön) lett, a milánói Sacro Cuore katolikus egyetem tanára, a milánói Soá Alapítvány alelnöke, a római Soá Múzeum vezetőségi tanácsának tagja, aki részt vesz az olaszországi zsidó dokumentációs központ munkájában is. Milena Santerini 1971 óta a katolikus Szent Egyed Közösség tagja, 2013 és 2018 között olasz parlamenti képviselő volt a Mario Monti volt kormányfőhöz közeli kereszténydemokrata Scelta Civica párt színeiben. 

Milena Santerini közösségi oldalán úgy reagált, hogy a január 27-i emlékezet napján (az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulóján) „ne felejtsük, meddig tud eljutni a gyűlölet, mely ellen mindannyiunknak küzdeni kell".

Tavaly októberben a holokauszt-túlélő Liliana Segre javasolta egy antiszemitizmus- és gyűlöletellenes parlamenti bizottság felállítását. A 89 éves, örökös szenátor Segre ezt azzal indokolta, hogy személyét is folyamatos antiszemita támadások érték több szélsőséges szervezet részéről, valamint közösségi bejegyzésekben is. A Segre-bizottságot a parlament megszavazta, de a jobboldali koalíció pártjai, a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI), a Matteo Salvini vezette Liga és a jobbközép Hajrá Olaszország (FI) tartózkodott. Liliana Segre később napi 24 órás testőri őrizetet kapott.

Giorgia Meloni korábbi kijelentései szerint az olasz jobboldal álláspontja egyértelmű: elítéli az antiszemitizmust, de nem támogatja a „kétszínű", Izrael-ellenes olasz baloldal szorgalmazta bizottságot. 

Matteo Salvini kezdeményezésére a római szenátusban tegnap konferenciát tartottak az antiszemitizmus „új megnyilvánulási formáiról". Salvini meghívta Liliana Segrét – akivel korábban személyesen is találkozott –, ő azonban elfoglaltságaira hivatkozva nem fogadta el a felkérést.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek