Miskolc főépítésze: Meg kell óvni a város zsidó örökségét

2023. Január 25. / 17:26


Miskolc főépítésze: Meg kell óvni a város zsidó örökségét

Szunyogh László miskolci főépítész előadásával folytatódott a miskolci zsidó múzeum baráti körének előadássorozata a Kazinczy utcai zsinagógához tartozó közösségi ház nagytermében. A program Kerényi László Miskolci zsidóság című filmjének levetítésével kezdődött, amely a miskolci zsidóság történelméről és jelenkori mindennapjairól szólt.

– A főépítész a vármegyeszékhely épített örökségének zsidó vonatkozásairól beszélt a hallgatóságnak, bemutatta a korabeli zsidó negyedet, így több híres miskolci épületről tudhatták meg a jelenlévők, hogy a helyi zsidó közösség kezdeményezte az építtetését – írja a helyi Boon.hu megyei portál.

Szunyogh László  elmondta: a városvezetéssel párbeszédet kezdeményezett Miskolc zsidó épített örökségének megóvására. 

324127498_6091910037518542_2492976012899358612_n.jpgSzunyogh László (Fotó: Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont – Facebook)

Arról a korszakról is szó esett, amikor a város kulturális és kereskedelmi életében a zsidóság jelentős szerepet töltött be. Miskolc évszázadokig tipikus kereskedőváros volt, és gazdasági centrumként működött több szomszédos ország külkereskedelmének a kereszteződésében. 

Ebben a folyamatban a korai görög betelepülök mellett a helyi zsidóság játszotta a vezető szerepet. Máig látszanak azok a belvárosi házak, amelyek homlokzatán kiolvashatók az épületek volt zsidó tulajdonosainak nevei. 

A Boon.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: a miskolci zsinagóga. Fotó: Miskolci Zsidó Múzeum és Látogatóközpont – Facebook)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek