Mintegy hatvan sírkövet döntöttek le a námesztói zsidó temetőben

2019. December 17. / 13:21


Mintegy hatvan sírkövet döntöttek le a námesztói zsidó temetőben

A szlovákiai Námesztó (Námestovo) zsidó temetőjét gondozó  Pamätaj civil szervezet a Facebook-oldalán ma tette közzé, hogy ismeretlen tettesek tegnap súlyos károkat okoztak a létesítményben. Mint írják: „a második világháború idején sem érte ilyen vandál pusztítás a temetőt".


Önkéntes aktivisták egy évtizede dolgoztak a námesztói zsidó temető rendbetételén, a munkájuk most semmivé lett – olvasható abban a Facebook bejegyzésben, amit a szlovákiai Pamätaj (magyarul: Emlékezz) civil szervezet tett közzé ma délelőtt.

A temetőben a tegnapi nap folyamán ismeretlen tettesek legkevesebb 59 sírkövet ledöntöttek és összetörtek. A szervezet elnöke,  Karol Kurtulík azt írta: értesítették a rendőrséget, amely megkezdte a nyomozást, a Pamätaj pedig minden lehetséges információval segíti a tettesek kézre kerítését. Az egyesület vezetője a bejegyzésében föltette a kérdést: hol a morál és az eltemetett emberek tisztelete, ha ilyesmi megtörténhet?

szlo2.jpg

A csaknem 8 ezer lakost számláló kisváros a zsolnai kerület (a trianoni békeszerződésig Árva vármegye) námesztói járásának székhelye, amely a 18. században az ellenreformáció egyik központja lett, ekkor telepedett le sok zsidó család a településen.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek