Megvolt a szavazás: a BZSH nem veheti át a Herman Ottó Általános Iskolát

2023. Április 18. / 22:41


Megvolt a szavazás: a BZSH nem veheti át a Herman Ottó Általános Iskolát

A szülők többsége nem támogatta, hogy a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásába kerüljön a XIII. kerületben lévő Herman Ottó Általános Iskola – derült ki a kedden este 7 órakor zárult szavazáson. A vitába antiszemita felhangok vegyültek, a BZSH pedig korábban jelezte, hogy erős ellenállás esetén nem ragaszkodik ahhoz, hogy megvalósítsa az elképzeléseit az újlipótvárosi oktatási intézményben – írja a ma este történtekről a Népszava.

Dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója a lapnak elmondta, hogy az előzmények alapján nem lepte meg az eredmény. A Népszava korábbi cikkében az ügyvezető igazgató már jelezte: erős ellenállás esetén a hitközség nem ragaszkodik ahhoz, hogy megvalósítsa az elképzeléseit az újlipótvárosi iskolában.

A BZSH nem felekezetileg elkötelezett iskolát szeretett volna létrehozni, hanem olyan intézményt, amely világnézeti és vallási szempontból talán még a mostani állapotnál is semlegesebb maradna. Kunos Péter azzal is érvelt, hogy az iskola legalább részben mentesülhetne a közoktatásban elképzelhető negatív változások alól, ha hitközségi fenntartásba kerülne.

A tantestület azonban nem állt a kezdeményezés mellé, és a diákok közül is csak kevesen értettek egyet a fenntartóváltással. A hitközséghez eljutott visszajelzések alapján a vitába antiszemita felhangok vegyültek.

A Népszava teljes cikke itt olvasható.

(Címlapkép: az iskola épülete. Fotó: Ladjánszki Máté/Népszava)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek