Megválasztották a modern Görögország történetének első zsidó polgármesterét

2019. Június 03. / 15:18


Megválasztották a modern Görögország történetének első zsidó polgármesterét

A romanióta Moses Elisaf személyében megvan a modern Görögország első zsidó származású polgármestere: az orvosprofesszor tegnap lett a 65 ezer lelkes Joánina első embere.


Joánina ma hatalmas változáson ment keresztül, s nagyot lépett előre a fejlődésben. Nagyon boldog vagyok és mély felelősséget érzek minden polgártársammal szemben” – nyilatkozta a görög Ekathimerini című újságnak az 1954-ben született Moses Elisaf, akit tegnap választottak meg  az észak-görögországi Joánina város polgármesterévé. 

A görög országgyűlési választások előtt  öt héttel megtartott, tegnapi helyhatósági választás eredményei azt mutatják, hogy az ellenzékben lévő konzervatív párt, az Új Demokrácia szinte minden régióban győzött, beleértve olyan városokat is, mint Athén és Thesszaloniki. 

Az önkormányzati választáson Moses Elisaf – aki független jelöltként indult – szoros versenyben győzedelmeskedett a város eddigi polgármestere, Tomas Begas fölött: a zsidó professzor a szavazatok 50,33 százalékát szerezte meg, míg ellenfele 49,76 százalékot kapott. 

A helyi egyetemen tanító professzor 17 éve vezeti  Joánina város romanióta zsidó közösségét, amely mintegy 50 főt számlál. A romanióta zsidó közösség különlegessége, hogy nem askenázi, s nem is szefárd, hanem azoktól eltérő, sajátos hagyományokkal bír. A romanióták ősi közössége több mint 2300 éve él a mai Görögország területén.

A The Times Of Israel cikke nyomán

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Maccabi Európa Játékok – 49 aranyérmet nyert a magyar csapat
Mazsihisz hírek
Építési engedélyt kapott a Mazsihisz Szeretetkórháza
Kultúra
A Saul fia az elmúlt 19 év legjobb filmjei között

Kommentek