Meghalt Dan Reisinger magyar származású izraeli grafikus

2019. November 27. / 10:31


Meghalt Dan Reisinger magyar származású izraeli grafikus

A Tel-Aviv melletti Givatajimban lévő otthonában 85 éves korában elhunyt Dan Reisinger grafikus, aki Magyarkanizsán született, és 1949-ben alijázott Izraelbe édesanyjával és nevelőapjával. 1998-ban kapott Izrael-díjat, amit az ország történetében akkor osztottak ki először grafikusnak. 


Dan Reisinger a vajdasági Magyarkanizsán született 1934-ben. A holokauszt során elvesztette családja nagy részét. 1949-ben édesanyjával és nevelőapjával Izraelbe költözött. Már 16 évesen felvették a rangos jeruzsálemi Bezalel művészeti akadémiára, később Európában tanulta tovább a korszerű grafikai látásmódot.

1956-ban plakátot tervezett, amelyben a magyar forradalom menekültjeinek megsegítésére hívta fel a nyugati világot. Egy másik ismert plakátján arra szólította fel az egykori Szovjetuniót, hogy engedje külföldre vándorolni az ott élő zsidókat. Izraelben lépten-nyomon találkozni lehet munkáival, jelentős szerepet játszott az ország modern vizuális arculatának megteremtésében. Ő tervezte Izrael számos meghatározó intézményének logóját, köztük az El Al légitársaságét, a Teva gyógyszergyárét és a Habima színházét.

dan2.pngVálogatás a Reisinger által tervezett, legismertebb logókból


Budapesten az ő tervei alapján készült el a Teleki téren 2016-ban a munkaszolgálatra elhurcolt áldozatok és túlélők emlékét őrző szoborkompozíció.

(MTI)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Egy gesztus margójára
2021. Július 23. / 13:34

Egy gesztus margójára

Koronavírus
Koronavírus: Sikerrel teszteltek egy új gyógyszert Izraelben

Kommentek