Kockás lapra írt sűrű sorok – Blau Márta soá memoárja a Szombathelyi Savaria múzeumban

2023. Május 17. / 13:16


Kockás lapra írt sűrű sorok – Blau Márta soá memoárja a Szombathelyi Savaria múzeumban

Nyolcvan évvel a holokauszt után egy ezidáig publikálatlan kézirattal, a szombathelyi születésű Blau Márta soá memoárjával gazdagodott a Savaria Múzeum Történettudományi Osztályának gyűjteménye – jelentette be Csapláros Andrea múzeumigazgató, aki újraválasztásának alkalmából az eddigi eredményeket és a jövőbeni terveket is összegezte egy hétfői sajtótájékoztatón.

A 63 oldalt kitevő, kockás füzetben rögzített, kézzel írt visszaemlékezés 1944. július 4-ével veszi kezdetét, tárgyalja a deportálást megelőző helyi eseményeket, az Auschwitz-Birkenauban átélt szörnyűségeket, valamint az Allendorf-Münchmühle munkatáborban töltött időszakot, s az 1945-ös szombathelyi visszatérést. 

soa-memoár-szombathely.jpg

Blau Márta személyes visszaemlékezése több szempontból is különös fontossággal bír. Személyes perspektívája tovább árnyalja ismereteinket a holokauszt megéléstörténetével kapcsolatban. Ugyanakkor helytörténeti vonatkozásai is nóvumnak számítanak. A kézirat publikálatlan. Meglehetősen ritka, hogy csaknem 80 évvel a holokausztot követően egy ezidáig lappangó, ismeretlen, személyes forrásra bukkanjanak a kutatók. S különösen szerencsés, hogy e páratlan dokumentum azon város múzeumának közgyűjteményébe kerülhetett, ahol írója élt. Leltározását követően kezdetét veszi feldolgozása.

vaol.hu és a vaskarika.hu beszámolója alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek