Jó tudni: az új Nobel-díjas francia írónő sajnos nagyon nem kedveli Izraelt, sőt...

2022. Október 11. / 19:12


Jó tudni: az új Nobel-díjas francia írónő sajnos nagyon nem kedveli Izraelt, sőt...

A francia Annie Ernaux, az irodalmi Nobel-díj idei kitüntetettje izraeli kulturális rendezvények bojkottálására és terroristák szabadon bocsátására szólított fel, Izraelt pedig apartheid-államnak nevezte – írja a Jerusalem Post összefoglalójára hivatkozva a Szombat. Ernaux egy gyilkos libanoni terroristát úgy méltatott, hogy az „elkötelezett harcosa a palesztin nép ügyének és a gyarmatosítás elleni küzdelemnek".

Annie Ernaux francia írónő, aki az elmúlt csütörtökön kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, egyebek közt az Izrael-elleni bojkottmozgalom (BDS) elkötelezett támogatója. Ebbéli ténykedését a Jerusalem Post foglalta össze

Ernaux 2019 májusában – több mint 100 francia művésszel együtt – aláírt egy felhívást, amely az Eurovíziós Dalverseny bojkottjára szólított fel, mivel azt Tel-Avivban rendezték. A felhívásban a francia állami televíziót is felszólították, hogy ne közvetítse az eseményt. 

2018-ban Ernaux – ezúttal 80 művésszel együtt – aláírt egy nyilatkozatot, amelyben felháborodásukat fejezték ki, amiért a francia kormány Izraellel együttműködve megrendezte az Izrael-Franciaország interkulturális évadot. A levélben azt állították, hogy a rendezvény segít „tisztára mosni” az Izrael Államról alkotott képet. „Minden lelkiismeretes ember erkölcsi kötelessége, hogy elutasítsa az Izrael Állammal való kapcsolatok normalizálását” – áll a levélben. 

Ernaux aláírta azt a levelet is, amelyben Georges Abdallah libanoni terrorista szabadon bocsátását követelték. Abdallah 1980-ban társalapítója volt a Libanoni Forradalmi Fegyveres Csoportok nevű szervezetnek, és életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek Charles R. Ray amerikai katonai attasé és Jákov Bar-Simantov izraeli diplomata 1982-es meggyilkolásáért. A francia szerző által aláírt levél Ray-t és Bar-Simantovot, a terrorcselekmény áldozatait „aktív Moszad- és CIA-ügynököknek” nevezte, míg Abdallahot, a terrorcselekmény elkövetőjét úgy méltatta, mint aki „elkötelezett a palesztin nép és a gyarmatosítás elleni harc ügyének”. 

A Szombat teljes cikke itt olvasható.

(Címlapkép: Christoph Hardt/Future Image/Imago images)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek