Január elsején egy náci kollaboránsra emlékezett Ukrajna

2019. Január 02. / 19:47


Január elsején egy náci kollaboránsra emlékezett Ukrajna

Ukrajnában a mostani volt az első január elseje, amikor nemzeti ünnep keretében emlékeztek meg a szélsőjobboldali és antiszemita náci kollaboráns, Sztyepán Bandera születésnapjáról. Az ismert ukrán nacionalista megítélése máig vitatott, hiszen a követői tízezreket gyilkoltak meg a második világháború idején. Az új Ukrajna azonban az ukrán függetlenségért a szovjetek ellen harcoló hőst látja benne.

bandera_ukrajna.jpg
Az ukrán parlament a múlt hónapban fogadta el azt a törvényt, amely szerint január elseje Sztyepán Bandera (1909. január 1.-1959. október 15.) emléknapja és állami ünnep lesz. Holott ő volt a vezetője annak az Ukrán Nacionalista Szervezetnek, amelynek tagjai számtalan háborús bűncselekményt követtek el zsidók ellen. Neki magának nem tapad vér a kezéhez, de kivette a részét annak az 1942-es pogromnak a megszervezéséből, amely Lembergben mintegy négyezer zsidó életét követelte.

Sztyepán Bandera a második világháborúban, abban a reményben állt a náci birodalom mellé, hogy így elérheti Ukrajna függetlenedését a Szovjetuniótól. Miközben az Ukrán Nacionalista Szervezetet vezette, Bandera az Abwehr (a Harmadik Birodalom katonai hírszerző és elhárító szervezete) beszervezett ügynökeként dolgozott a németeknek. A háború után Münchenben telepedett le, ahol 1959-ben egy KGB-ügynök meggyilkolta.

Banderának az elmúlt évtizedekben igazi kultusza alakult ki Ukrajnában, a tiszteletére köztereket neveztek el róla, sőt, 2010-ben Viktor Juscsenko akkori ukrán elnök „Ukrajna Hőse” poszthumusz díjat adományozott neki, amivel egyetértett Julija Timosenko volt miniszterelnök is. Az intézkedést az Európai Unió „sajnálattal vette tudomásul” és kétségbe vonta annak jogosságát az ukrán kormánynak küldött határozatában.

Habár Bandera máig vitatott személyiség, a szülővárosa – Lemberg – a 2019-es évet Sztyepán Bandera Évnek nevezte el. A döntést számos bírálat érte Izrael részéről. Tarik Youssef Cyril Amar, a lembergi Városi és Kelet-Közép Európai Kutató Központ volt vezetője tiltakozásképpen visszaküldte a várostól kapott kitüntetését.

Nem csak Bandera az egyetlen, akinek a múltját a hatalom igyekszik tisztára mosni Ukrajnában. Egy Symon Petliura nevű ukrán szélsőjobboldali vezető irányításával 1919-ben fölfegyverzett nacionalisták számos rémtettet követtek el zsidók ellen 1919-től. Petliura tevékenységéről Anders Rydell svéd történész írt egy könyvet Tolvajok könyve címmel, amelyet múlt hónapban az ukrán parlament tiltólistára tett, így az ukrajnai állami rádió és televízió csatorna sem ad róla hírt.

K. Zs.

Cikkünk forrásai ide és ide kattintva tekinthetők meg

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Élet + forma
Adonai, Elohim, Dávid-csillag, mint népszerűsítő eszközök
Megemlékezések
Százhúsz éve született az edzőkirály: Guttmann Béla
Mazsihisz hírek
Budapesten tájékozódott a Zsidó Világkongresszus elnöke

Kommentek