Izraeli mentőket evakuáltak Törökországból közvetlen fenyegetés miatt

2023. Február 14. / 11:47


Izraeli mentőket evakuáltak Törökországból közvetlen fenyegetés miatt

Több mint ötszáz izraeli utazott Törökországba, hogy segítsen a pusztító földrengést követő kutatásban és mentésben, de „konkrét és közvetlen fenyegetés miatt" egy nagyjából két tucatnyi főből álló csapatnak el kellett hagynia az országot Miriam Adelson filantróp magánrepülőgépén. Az izraeli hadsereg orvosi csapata és egy másik mentőcsapat, az IsrAid Törökországban marad.

A United Hatzalah közölte a Törökországban tartózkodó, mintegy kéttucatnyi munkatársból álló mentőcsapatával, hogy fejezzék be mentőakciójukat és hagyják el az országot – jelentette be a mentőszervezet vasárnap kora reggel. Mivel nem állt rendelkezésre elegendő repülőgép az evakuáláshoz, Miriam Adelson filantróp a magángépét bocsátotta rendelkezésre, hogy megkönnyítse az evakuálást – közölte a csoport.

„Tudtuk, hogy bizonyos szintű kockázatot jelent, hogy csapatunkat Törökországnak erre a szíriai határhoz közeli területére küldjük, de megtettük a szükséges lépéseket, hogy életmentő küldetésünk érdekében csökkentsük a fenyegetettség jelentette veszélyt" – mondta Dov Maisel, a csoport műveleti alelnöke a közleményben. 

Hozzátette: „sajnos most kaptunk értesülést konkrét és közvetlen fenyegetésről az izraeli küldöttséget illetően, és a személyzetünk biztonságát kell előtérbe helyeznünk". Maisel elmondta, hogy a Hatzalah csapata – amely nem sokkal a földrengések után éekezett – 15 embert mentett meg. 

A hivatalos halálos áldozatok száma több mint 33 000, és várhatóan emelkedni fog.  A földrengés Kelet-Törökországban volt a legpusztítóbb, közel az Izrael ellenségének számító Szíria határához, ahol militáns csoportok támaszpontjai vannak.

Több mint ötszáz izraeli utazott Törökországba, hogy segítsen a mentésben és a helyreállításban. Az Izraeli Védelmi Erők csapata közölte, hogy 19 embert mentett ki a romok alól, és több mint 180 embernek nyújtottak orvosi ellátást; a csapat volt felelős Saul és Fortuna Cenudioglu holttestének felkutatásáért is, akik Antakya közel 2500 éves zsidó közösségének meghatározó tagjai voltak, és akik meghaltak, amikor lakóházuk a rengések következtében összeomlott.

Az izraeli küldöttségek kifejezett engedélyt kaptak David Lau izraeli askenázi főrabbitól, hogy a sábát alatt dolgozzanak, mivel a mentésre nyitva álló ablak bezárult. Az izraeli hadsereg orvosi csapata és egy másik mentőcsapat, az IsrAid Törökországban marad.

Izrael időnként figyelmeztetett a Törökországban élő izraeliek és zsidók ellen irányuló akciókra. Tavaly nyáron Izrael evakuálta állampolgárait Isztambulból, miután egy izraeliek elleni iráni összeesküvésre figyelmeztette őket. 

A földrengés előtti napon az isztambuli rendőrség letartóztatott tizenöt főt, akik a hatóság szerint olyan ISIS-összeesküvésben vettek részt, amelynek célpontjai zsinagógák voltak.

Forrás: Ynetnews.com

(Címlapkép: a United Hatzalah mentőcsapata. Fotó: United Hatzalah via Ynetnews.com)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek