Izraeli közterületekről rendőrök távolítják el a palesztin zászlókat

2023. Január 09. / 16:42


Izraeli közterületekről rendőrök távolítják el a palesztin zászlókat

Itamár Ben-Gvir, az új izraeli kormány nemzetbiztonsági minisztere arra utasította Kobi Sabtaj rendőrfőkapitányt, hogy a rendőrség távolítsa el a palesztin zászlót a közterületekről – jelentette a Maárív című újság hírportálja. A jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudít) pártot vezető Ben-Gvir rendelete szerint bármely rendfokozatú rendőr eltávolíthatja a nyilvános terekről a Palesztin Nemzeti Hatóság zászlóját, melynek lengetése „terrorszervezet támogatásának" minősül.

„Mennyire szánalmas a palesztin zászlóba kapaszkodni, amelyet tiltakozók ezrei lengettek, ahelyett, hogy szembesülnének az igazsággal: a jogi reform egyszerűen a főbejáraton behozza az életünkbe a korrupciót és a jogállamiság szétzúzását Izraelben" – mondta a rendeletről Orit Farkas Hacohen törvényhozó, az előző kormány minisztere, utalva a múlt héten, Jarív Levin igazságügyi miniszter által bejelentett tervekre, melyek átalakítják az izraeli jogrendet.

Izraeli rendőrség.jpg

Hétfőn az izraeli parlament, a kneszet egyik bizottsága elfogadott egy olyan törvényjavaslatot, amellyel megfoszthatják izraeli állampolgárságuktól és kiutasíthatják az országból a terrorcselekmények elkövetőit. A két héten belül elfogadni szándékozott indítvány szerint a belügyminiszter megvonhatja az állampolgárságot vagy a tartózkodási engedélyt, és kiutasíthatja a palesztin hatóságtól fizetést vagy pénzbeli juttatást kapó terroristákat a Palesztin Nemzeti Hatóság területére anélkül, hogy előzőleg figyelembe venné esetleges más – általában izraeli – állampolgárságát.

A jelenlegi törvények is lehetővé teszik az állampolgárság megvonását a terrorizmus miatt elítéltektől, de előírja egy másik státusz, általában a tartózkodási engedély fenntartását, mely továbbra is lehetővé teszi számukra az Izraelben maradást. 

Az új kormány várhatóan még ebben a hónapban megpróbálja elfogadtatni az új Netanjahu-kormány izraeli jogrendet megváltoztató átfogó javaslatcsomagját is, melynek célja az igazságszolgáltatási rendszer átalakítása és az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság jogköreinek csökkentése. 

Ez ellen közleményben tiltakoztak egyetemek és főiskolák jogi karainak dékánjai, amelyben óva intették Jarív Levin igazságügyi minisztert a jogrendszer ilyen átalakításától. Hibás és elhamarkodott eljárással vádolják Levint, mert szerintük „szélsőséges változás történne az alkotmányos rendszerben, mely megszünteti a fékeket és ellensúlyokat, az ellenőrzést és az ellenőrzési mechanizmusokat". 

„Veszélyezteti Izrael demokratikus és befogadó természetét, s jogrendszerének alapelveit" – írták a jogi dékánok az igazságügyi miniszter terveiről. „Az új kormány az alkotmányos szerkezet olyan szélsőséges változását igyekszik végrehajtani, amely megszünteti a fontos egyensúlyi mechanizmusokat, a kormány és a kneszet ellenőrzését és felügyeletét, amely a hatalmi ágak szétválasztásának elvei szerint működő minden demokratikus országban szükséges és fennáll. Ez a radikális változás mindannyiunknak árthat" – hangsúlyozták Izrael vezető jogászai a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet beszámolója szerint.

(MTI)

(Címlapkép és fotó: Izraeli rendőrség/Facebook)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek