Izraelben tizenöt év börtön után mentették fel egy gyilkosság vádlottját

2023. Március 30. / 16:37


Izraelben tizenöt év börtön után mentették fel egy gyilkosság vádlottját

Az orosz származású Roman Zadorovot tizenhét évvel azután mentették fel, hogy a 14 éves Tair Radát brutálisan meggyilkolták egy iskola mellékhelyiségében. Az ítélet – amelyről a katonai rádió számolt be ma – két bíró többségi véleménye alapján született egy, a vádat továbbra is fenntartó bírónővel szemben.

A bírók többsége szerint Roman Zadorov bűnösségét nem igazolták a lány megölésének helyszínén talált bűnjelek, vallomását pedig pszichológiai nyomás és a rendőrség manipulációjának hatására tette. A vádlott bűnösségét igazoló legfőbb bizonyíték a beismerő vallomása volt, amelyet azonban gyorsan visszavont.

Az újonnan közzétett szakértői vélemények és a helyszínen talált nyomok miatt a legfelsőbb bíróság másfél évvel ezelőtt rendelte el a per újratárgyalását. Azóta Zadorov házi őrizetben élt.

Tair Radát 2006. december 6-án ölték meg számos késszúrással a Golán-fennsíkon található Kacrín város iskolájában. Az akkor 44 éves Zadorovot, aki ekkor az iskola karbantartójaként dolgozott, négy nappal a gyilkosság után vették őrizetbe. 

A férfi néhány nappal később beismerő vallomást tett, majd a helyszínen is bemutatta a történteket, ám több „hibát" is ejtett, például nem tudta, hogy az illemhely melyik fülkéjében került sor a gyilkosságra. Egy nappal később ügyvédet váltott, és visszavonta vallomását.

Zadorovot végül hosszú és vitatott, csak 2010-ben lezárult tárgyalás után ítélték el, melyben sokan, köztük a megölt lány édesanyja is megkérdőjelezték vétkességét, s úgy vélték, a rendőrség és az ügyészség faragott belőle bűnöst.

A gyilkosság, valamint Zadorov esetleges ártatlansága az utóbbi évtizedben visszatérő kérdés volt Izraelben, az ügyről több dokumentumfilm is készült.

(MTI)

(Címlapkép: Zadorov 2014-ben. Fotó: Jonatan Sindel/Flash90)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek