Felavatták Siklósi Vilmos emlékkövét Zalaszentgróton

2023. Május 22. / 14:39


Felavatták Siklósi Vilmos emlékkövét Zalaszentgróton

A zalaszentgróti zsidó temető előtt tegnap felavatták a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség három évvel ezelőtt elhunyt elnökének, Siklósi Vilmosnak az emlékkövét. Az eseményen jelen volt az elhunyt elnök özvegye, Siklósi Judit, Baracskai József polgármester és a Mazsihisz képviseletében Goldmann Tamás, a Pécsi Zsidó Hitközség elnöke.

Az avatáson beszédet mondott a város polgármestere, Baracskai József, aki felidézte a zalaszentgróti zsidóság emlékezetéért közösen végzett munkát, s ebben a temető látogathatóvá tételét. Elmondta, hogy 2020 őszén a kispesti temetőben gyászolták a barátai Siklósi Vilmost, az emlékkő avatásakor pedig visszaemlékeznek mindarra, amit szűkebb-tágabb közösségéért tett – számol be az eseményről a Zeol.hu megyei hírportál. 

Zalaszentgrót városa is jó emlékezetében őrzi az igazságáért mindig kiálló, lobogó indulatú hitközségi elnököt, aki a kultúra mecénásaként is érdemeket szerzett Zalában. Az emlékkő körül hamarosan ligetet alakítanak ki bibliai tájegységek növényeivel. A Mazsihisz képviseletében Goldmann Tamás beszélt a rendezvényen, a hallgatóság elé tárva a Martin Buber vallásfilozófus által a szolgálatról írt kritériumokat, amelyek illenek Siklósi Vilmos életére. 

Az emlékkő avatáson köszönetet mondott a résztvevőknek Siklósi Judit, az elhunyt elnöke özvegye, a Béke-Shalom Baráti Társaság zalaegerszegi szervezetének elnöke. 

A Zeol.hu cikke teljes terjedelmében itt olvasható.

(Címlapkép: a mikrofonnál Baracskai József polgármester, mellette Siklósi Judit és Goldmann Tamás. Fotó: Arany Gábor – Zeol.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek