Felavatták a Heller Ágnes Emlékparkot Balatonfüreden

2020. Július 19. / 17:01


Felavatták a Heller Ágnes Emlékparkot Balatonfüreden

Hozzátartozók, barátok, tisztelők, közéleti személyiségek, valamint több nagykövet is részt vett vasárnap délelőtt a balatonfüredi régi zsidótemetőben rendezett megemlékezésen, amelyen az egy éve elhunyt Heller Ágnes filozófusra, a Balaton és a város szerelmesére emlékeztek. Az évforduló alkalomból egy emlékkövet állítottak magánkezdeményezésből.

Olti Ferenc, a kezdeményezés szervezője emlékekkel átszőtt beszédében úgy fogalmazott, hogy a temetőben látható sziklán, ami a Tamás-hegyi murvabányából származik, sokszor ültek Heller Ágnessel hosszan beszélgetve az életről és a nagy kérdésekről.

emlékkő.jpgAz emlékkő (Fotó: Zsidó Kiválóságok Háza)

– Nem szomorú, hanem egy mosolygós, családias eseményre gyűltünk össze – hangsúlyozta Olti Ferenc. Szólt arról, hogy Heller Ágnes megkerülhetetlen volt az etika, az esztétika, a történet és kultúrfilozófia, valamint a filozófiai antropológia kérdéseit illetően minden fontos szakmai körben. A rendezvényen bejátszottak egy Heller Ágnessel 2006-ban készített interjút, amiben arról beszélt, számára milyen sokat jelent a Balaton és Balatonfüred.

Pascale Andréani, a Francia Köztársaság nagykövete Emmanuel Macron francia köztársasági elnök szavait tolmácsolta, illetve a filozófussal kapcsolatos személyes élményeiről beszélt. „Hangja és tekintete nagyon hiányozni fog nekünk, de a szikrázó intelligenciája és rendíthetetlen szabadságszeretete továbbra is közöttünk fog élni" – idézte az elnök szavait. 

Az eseményen Johannes Haindl, a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete hangsúlyozta, hogy a kompromisszummentes, intellektuális őszinteség emelte ki Heller Ágnest, ami a gondolkodásmódját egészen különleges módon autentikussá és hitelessé tette.

jákov.jpgAz izraeli nagykövet (Fotó: Zsidó Kiválóságok Háza)

Izrael állam nagykövete, Jákov Hadas-Handelsman emlékbeszédében idézte Heller Ágnes szavait, ami szerint a szabadság felelősséggel jár, nem csak magunkért, családunkért, környezetünkért, hanem felelősségteljesnek kell lennünk az emberiségért is. Hozzátette, hogy erősben hit abban, a szabadság nem csak az egyéni, hanem mindenkinek jár.

A rendezvény résztvevői közül sokan vittek egy-egy Heller Ágnesre emlékező mondatot, amit később könyvben kiadnak.

Heller Ágnes 90 éves korában 2019. július 19-én hunyt el. A magyar filozófia 20. századi történetének meghatározó, nemzetközileg elismert alakja volt, de közéleti szerepvállalása is országosan ismertté tette. A nagykövetek a megemlékezés után ellátogattak a Zsidó Kiválóságok Házába.

Forrás: Zsidó Kiválóságok Háza


mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek