Elek Judit Rotterdamban: „Bízom benne, hogy Isten majd megbocsát nekünk"

2023. Január 31. / 10:29


Elek Judit Rotterdamban: „Bízom benne, hogy Isten majd megbocsát nekünk"

A Rotterdami Nemzetközi Filmfesztivál átfogó, retrospektív sorozattal tiszteleg a 85 éves Elek Judit munkássága előtt. A Magyar Mozgókép Mestere címmel is kitüntetett Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró 18 alkotását vetítik a hollandiai fesztiválon. A tiszaeszlári vérvád történetét feldolgozó, 1990-es Tutajosok kapcsán a világszerte ismert Variety művészeti magazin elevenítette fel azt a kegyetlen jelenetet, amelyben bárányokat égetnek el elevenen. A kérdés: lehet-e a művészet érdekében állatokat kínozni?

Amint arról az MTI Nemzeti Filmintézet (NFI) közleményére hivatkozva beszámolt: a nagy presztízsű rotterdami fesztivál évről évre radikális, tabudöntő filmkészítők és vizuális művészek inspiráló munkásságát állítja reflektorfénybe. Az idén 53. alkalommal megrendezett, február 5-ig tartó fesztivál egyik kiemelt témája a 85. születésnapját tavaly ősszel ünneplő, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar játék- és dokumentumfilm rendező, Elek Judit fél évszázadon átívelő munkássága. 

„A Focus program remek alkalmat nyújt számunkra, hogy olyan filmkészítők munkáját ünnepelhessük, akik nem mindig kapták meg azt a figyelmet, amelyet érdemelnének. Mint mindig, elkötelezettek vagyunk a rendhagyó témák figyelemmel kísérése mellett, legyen szó a hetvenes évek vidéki Magyarországát ábrázoló dokumentumfilmről, kiterjesztett moziról, vagy vad, szabadszellemű japán animéről. A váratlan mindig fényesen tündököl a rotterdami fesztiválon" –  idézi az összegzés a válogatásról Vanja Kaludjercicet, a fesztivál igazgatóját.

Elek Judit alkotásai gyakran érintenek olyan érzékeny témákat, mint a politikai elnyomás vagy a zsidóság sorsa; filmjei váltakozva együttérzéssel, gyengéden vagy dühösen közelítik meg a témát – olvasható a közleményben. Mint kiemelik, a programban szerepel többek között a holokauszt emlékezetének egyik alapműve, a Mondani a mondhatatlant: Elie Wiesel üzenete című dokumentumfilm 1996-ból. 

A közlemény szerint a rotterdami retrospektív válogatásban Elek Judit 18 filmjét mutatják be, ebből kilencet az NFI restaurált és biztosít a fesztivál számára. A program különlegessége, hogy a Mondani a mondhatatlant, az Ébredés, valamint A hét nyolcadik napja című filmeket 35 milliméteres filmkópiáról vetítik le.    

A rendező személyesen is  jelen van a rendezvényen, hogy ismertesse és dedikálja a munkásságáról szóló kiadványt, amely a rotterdami fesztivál megbízásából készült - írják a közleményben, amelyben felhívják a figyelmet arra is, hogy Elek Judit több alkotása is felújítva tekinthető meg az NFI streaming-platformján, a FILMIO-n.

* * *

A rangos Variety művészeti magazin az  „I Trust That God Will Forgive Us": Hungarian Director Judit Elek Talks Animal Cruelty Accusations („Bízom benne, hogy Isten majd megbocsát nekünk": Elek Judit magyar rendező a kegyetlen állatkínzásról) című cikkében járja körbe az 1990-ben készült, a tiszaeszlári vérvád történetét feldolgozó Tutajosok híres nyitójelenetét, amelyben élő bárányokat égetnek el. 

tutaj3123.jpg

A magazin a rendező munkásságáról szóló kiadvány bemutatóján rá is kérdezett erre a jelenetre, mire Elek Judit azt válaszolta: a film első jelenete azért ilyen kirívóan brutális, mert valójában egy pogromról van szó, az égő, lángoló állatok az elpusztított zsidók millióit szimbolizálják. Elek Judit elmagyarázta, hogy az állatokat egy vágóhídon másnap egyébként is levágták volna, tehát mindenképpen elpusztultak volna. 

„Azt mondtam magamnak, hogy ezek a bárányok arra ítéltettek, hogy elpusztuljanak. Nincs mit tenni. Ez volt a sorsuk. Ha megcsináljuk a jelenetet, akkor el fognak pusztulni. Ez fájdalmas lesz, de fájdalmas volt annak a 6 millió zsidónak is, akit a második világháborúban öltek meg" – válaszolta a rendező a magazinnak.

Elek Judit megemlítette a lengyel Andrzej Wajda filmrendezőt, akinek egy 1965-ös filmjében ugyancsak leöltek egy állatot, méghozzá egy lovat. Ennek kapcsán Elek Judit azt mondta: „Szerintem mindkettőnknek meg kellett ezt tennünk, és egy cél érdekében tettük. Jól ismertem őt, és tudom, hogy ez neki is fájdalmat okozott. Bízom benne, hogy Isten mindkettőnknek megbocsát majd”.

(MTI-Mazsihisz.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Zajin Ádár Debrecenben
2023. Március 06. / 12:02

Zajin Ádár Debrecenben