Egy zsidó indián nő lett Washington állam új főbírája

2020. Január 10. / 13:19


Egy zsidó indián nő lett Washington állam új főbírája

Fölesküdött hivatalára az egyesült államokbeli Washington állam Legfelsőbb Bíróságának új tagja, Raquel Montoya-Lewis. Joggal kérdezhetik, hogy ez Magyarországon nekünk miért hírértékű, el is áruljuk gyorsan, ha a címből még nem derült volna ki: ő a történelemben az első nő, aki zsidó indiánként ilyen magas tisztségre jutott. Ünnepélyes beiktatásán indián dalok szóltak, és egy rabbi mondott beszédet.


Raquel Montoya-Lewis a Laguna Pueblo indián törzs tagja apai ágon, míg az édesanyja zsidó. Habár szülei amerikaiak, ő Spanyolországban született 1968-ban, mert édesapja akkoriban ott szolgált az amerikai hadseregben. Az új főbíró korábban több Washington állambeli indián törzs jogászaként is dolgozott, segítette többek között a nooksack, a skagit és a lummi népet. 

Beiktatási ceremóniáján beszédet mondott a quinault indiánok elnöke, a Port Gamble S’Klallam törzs tagjai énekeltek, és felszólalt Seth Goldstein, a washingtoni Olympia város egyik rabbija.

Az 51 éves jogásznőt Jay Inslee, az észak-nyugati állam kormányzója jelölte a tisztségre, s habár ő az első indián, aki Washington államban a Legfelsőbb Bíróság tagja lett, ő maga így fogalmazott: „a legfontosabb, hogy nem én vagyok az utolsó".

(Címlapképünkön Raquel Montoya-Lewis a január 6-i beiktatásán. Fotó: AP Photo – Ted S. Warren.

(A The Times of Israel cikke nyomán.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Ők az idei Magyarországi Zsidóságért díj kitüntetettjei
Közélet
Portréfilmek a Soáról: „...elaludt az isten..."

Kommentek