Egy zsidó indián nő lett Washington állam új főbírája

2020. Január 10. / 13:19


Egy zsidó indián nő lett Washington állam új főbírája

Fölesküdött hivatalára az egyesült államokbeli Washington állam Legfelsőbb Bíróságának új tagja, Raquel Montoya-Lewis. Joggal kérdezhetik, hogy ez Magyarországon nekünk miért hírértékű, el is áruljuk gyorsan, ha a címből még nem derült volna ki: ő a történelemben az első nő, aki zsidó indiánként ilyen magas tisztségre jutott. Ünnepélyes beiktatásán indián dalok szóltak, és egy rabbi mondott beszédet.


Raquel Montoya-Lewis a Laguna Pueblo indián törzs tagja apai ágon, míg az édesanyja zsidó. Habár szülei amerikaiak, ő Spanyolországban született 1968-ban, mert édesapja akkoriban ott szolgált az amerikai hadseregben. Az új főbíró korábban több Washington állambeli indián törzs jogászaként is dolgozott, segítette többek között a nooksack, a skagit és a lummi népet. 

Beiktatási ceremóniáján beszédet mondott a quinault indiánok elnöke, a Port Gamble S’Klallam törzs tagjai énekeltek, és felszólalt Seth Goldstein, a washingtoni Olympia város egyik rabbija.

Az 51 éves jogásznőt Jay Inslee, az észak-nyugati állam kormányzója jelölte a tisztségre, s habár ő az első indián, aki Washington államban a Legfelsőbb Bíróság tagja lett, ő maga így fogalmazott: „a legfontosabb, hogy nem én vagyok az utolsó".

(Címlapképünkön Raquel Montoya-Lewis a január 6-i beiktatásán. Fotó: AP Photo – Ted S. Warren.

(A The Times of Israel cikke nyomán.)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek