Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát

2023. Május 24. / 16:29


Bemutatták a Szombat folyóirat veszprémi, tematikus számát

A veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtárban mutatták be a Szombat tematikus számát, amely a helyi zsidó közösségek hagyományaira, múltjára tekint vissza. Szántó T. Gábor író, a lap főszerkesztője elmondta: a Szombat egy-egy központi téma megragadásával igyekszik minél pontosabb, részletesebb képet adni a zsidóságról, így történt ez a veszprémi tematikus szám esetében is.

A Szombat tematikus számának bemutatóján elsőként Brányi Mária  alpolgármester szólalt fel. Különleges folyóiratot vehetünk a kezünkbe – kezdte, amely a veszprémi zsidó közösségek hagyományaira, múltjára tekint vissza. Mint mondta, az 1700-as években letelepedett zsidók a város értelmiségét képezték, sokat köszönhetünk nekik – írja a helyi megyei hírportál, a Veol.hu.

foszerk.jpegSzántó T. Gábor író, jobbra Jakab Réka és Schweitzer Gábor

Szántó T. Gábor író, a Szombat folyóirat főszerkesztője is felszólalt, rávilágított, a lap mindig igyekszik egy-egy témát, helyet megragadni, hogy minél pontosabban, részletesebben bemutassa annak zsidó közösségét. Így született a mostani veszprémi tematikus lap is.

Schweitzer Gábor jogtörténész részletesen is bemutatta a lapot, kiemelve néhány cikket és tanulmányt a folyóiratból. A Szombat nem csupán Veszprémi kitekintést tesz, de megjelenik Szentgál, Tapolca, Balatonfüred, Taliándörögd

A jogtörténész elsőként Lengyel András irodalomtörténész cikkét emelte ki, aki a Cholnoky fivérekről írt tanulmányt, hiszen az író László és Viktor munkásságában erős a zsidó vonatkozás. A balatonfüredi zsidók életéről Katona Csaba történész írt, méghozzá a reformkor és a kiegyezés korszakát bemutatva.

Jakab Réka történész, levéltáros a veszprémi zsidó udvar felszámolásáról írt, és így beszélt a bemutatón. Részletesen, dátumokkal és térképekkel szemléltette a zsidó családok számának növekedését, terjeszkedését.

A Veol.hu cikke itt olvasható.

(Fotók: Domján Attila/Veol.hu)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek