Anne Frank a Hátsó traktusban: Nagy siker a pápai Zsidó Kulturális Napokon

2022. Szeptember 19. / 15:41


Anne Frank a Hátsó traktusban: Nagy siker a pápai Zsidó Kulturális Napokon

A pápai zsinagógában a Hátsó traktus című színpadi premierrel kezdődött a Zsidó Kulturális Napok rendezvénysorozata múlt szombaton este. Az előadást Szabó Szilárd rendezte, a monodráma szereplője Reményi Réka (címlapképünkön) volt, a zsinagóga megtelt a bemutatóra, amelyet vastapssal jutalmazott a közönség – írja a Pápa és vidéke című honlap.

Szürreális és ijesztő élmény Hitler hangját, szavait hallani a zsinagóga falai között. Azt üzeni, hogy  nincs már védett hely többé, bárhol utolérhet az üldöző. Anne Frank naplóját, az abban leírtakat sokan és sokféleképp feldolgozták már, de ez a pápai előadás azért is rendkívül hiteles, mert Reményi Réka is 14 éves, éppúgy, mint a Németországból Hollandiába menekülő, és ott megbúvó zsidó lány volt – írja Horváth Andrea a Telt ház és vastaps című cikkében.

Az előadás a cikk szerint természetesen nem a teljes naplót viszi színre, de árnyalt képet ad egy, a hátsó traktusban élő  zsidó fiatal lány mindennapjairól 1942-44 között. Háború, család, szerelem: minden foglalkoztatja a néha kicsit hebrencs, de koraérett lányt – így fogalmazott Reményi Réka, akit Szabó Szilárd kért fel a szerepre. Réka nagyon hálás a lehetőségért, mint mondta,  közel érzi magához Anne Frankot. A közönség vastapssal köszönte meg az előadást, a fiatal tehetség meghatottan állt a színpadon.

Másnap Kurucz Ákos nyíregyházi rabbi egy kerekasztal-beszélgetés keretében a zalaegerszegi, a mosonmagyaróvári, a szombathelyi, a székesfehérvári, a kaposvári és a győri zsidó közösségek vezetőit kérdezte a vidéki zsidóság helyzetéről – erről is Horváth Andrea számolt be a helyi lap hasábjain.

p2.jpgA kerekasztal résztvevői (Fotók: Horváth Andrea/Pápa és vidéke)

Mint írta, szó esett a múltról, melynek fájdalma ma is él, de inkább a jelenről beszélgettek és a jövőbe tekintettek a résztvevők. A vidéki zsidó közösségek átlagéletkora viszonylag magas mindenütt, de – ahogy Kurucz Ákos is kiemelte – fontos, hogy találkozzanak az emberek, érezzék, hogy összetartoznak, s a kulturális eseményeknek köszönhetően ma már kevésbé zártak ezek a közösségek, sokan érdeklődnek felekezeti hovatartozástól függetlenül a programok iránt.

Schmidt Orsolya, a Pápa és Környéke Zsidó Kulturális Hagyományőrző Egyesület elnöke elmondta, hogy számára az a legnagyobb öröm, hogy egyre több tagja van az  egyesületnek, akik tesznek is a közösségért, érdeklődőek és szívesen tanulnak. Természetesen a zsinagóga az első számú helyszíne rendezvényeiknek, de a rossz idő beköszöntével mindig új helyet kell keresniük összejöveteleiknek. Novembertől előreláthatólag a református gyülekezet közösségi házában folytatják előadássorozatukat. Az egyesület készíttetett kilenc tájékoztató táblát a zsinagógába, ezeket a kulturális rendezvény vendégei láthatták először.

A cikkeket teljes terjedelmükben itt és itt olvashatják.

(Forrás: Horváth Andrea/Pápa és vidéke)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek