Amerikai holokauszttagadót vettek őrizetbe Lengyelországban

2023. Május 01. / 14:50


Amerikai holokauszttagadót vettek őrizetbe Lengyelországban

Lengyelországban őrizetbe vették az amerikai állampolgárságú Robert Wilsont, aki idén februárban a holokasztot tagadó, Anne Frankot pedig gyalázó feliratokat vetített ki Amszterdamban Anne Frank szülőházára és emlékmúzeumára. A gyanúsítottat várhatóan kiadják az Amerikai Egyesült Államoknak, ahol már eljárás folyik ellene.

Robert Wilson tagja az antiszemita nemzetközi hálózatnak, a Goyim Defense League-nek, amely mintegy négyezer főt számláló szerveződés. A GDL főként az interneten terjeszt gyűlöletkeltő és hamis bejegyzéseket a nácik által elkövetett népirtással kapcsolatban, amitt rendszeresen vagy cáfolni vagy enyhíteni próbálnak. Ezen kívül spontán villámakciókat is szerveznek zsidó emlékhelyek ellen, majd elmenekülnek a helyszínről – írja az Euronews.

Robert Wilson azután került Európába, hogy a kaliforniai San Diegóban rátámadt egy homoszexuális szomszédjára, és emiatt beidézték a körzeti büntetőtörvényszék elé. A tárgyaláson nem jelent meg, hanem az eljárás elől Európába szökött. A holland rendőrség közleménye szerint előbb Amszterdamban tűnt fel, ahol az említett gyűlöletbűncselekményt elkövette, majd Lengyelországba menekült tovább.

Wilson nem az első GDL-tag, aki Lengyelországba szökött, hogy Amerikában elkerülje a holokauszt tagadása miatti büntetőeljárást. Korábban az antiszemita irodalmat terjesztő Jon Minadeo-t fogták el szintén Lengyelországban tavaly szeptemberben, amikor  egy társával az egykori auschwitz-birkenaui haláltábor kapujánál zsidókat szidalmazó plakátot helyezett el. 

Az újabb provokátort Lengyelország várhatóan kiadja az Egyesült Államoknak.

Az Euronews teljes cikke itt olvasható.

(Címlapkép: adobe.co via Sun Chronicle)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek