A tenger szörnyei: kiderült, hogy a Bibliában is szerepelnek a dinoszauruszok

2019. Június 30. / 21:49


A tenger szörnyei: kiderült, hogy a Bibliában is szerepelnek a dinoszauruszok

Dennis Prager, egy konzervatív amerikai zsidó értelmiségi könyvet írt a Teremtés könyvéről és megkockáztatja, hogy a 6. napon Isten a dinoszauruszokat teremtette meg.


Nehéz szülőnek lenni. Nehéz elkezdeni az életet, nehéz dolog teremtménynek lenni. A Biblia első könyve tele van fájdalmas, zűrös és nehezen érthető, de jól átélhető történetekkel.

A konzervatív médiasztár azt az emberképéhez jól illeszkedő következtetést vonja le ebből, hogy mennyire problémás az emberi létezés, a Biblia világképe szerinte egyszerre emberközeli, szeretetteli és mégis illúziótlan, ha hisz is a jó győzelmében, tudja, hogy az egyáltalán nem magától értetődő.

A Törvény, amelyet a Tóra következő 4 könyve előír, azoknak a családi, szerelmi, szexuális, politikai problémáknak az orvoslását szolgálja, amelyeket az első könyvben ismerünk meg.

Prager megáll és elidőzik azoknál a szavaknál is, amelyeket a hagyományos kommentárok sem értettek biztosan, sem a modern filológusok.

Ilyen szó a „tananim”, amelyet tengeri szörnyeknek szokás fordítani, őket alkotta meg a Teremtés ötödik napján a Jóisten.

A szó azonban egy zsidó fizikus szerint inkább nagy hüllőket jelenthet, vagyis a helyes görög fordítása az volna, hogy nagy hüllő, tehát dino-szaurusz. Ők tehát benne vannak a Bibliában, a tóra legelején, az ötödik napon teremtette őket Isten. Vajon be lehetne ezt így vezetni a magyar nyelvű Biblia-fordításokba?

Ha igen, akkor látta Isten, hogy a dínók jók. És lett este és lett reggel.

A The New York Jewish Week írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Ünnepek
A hosszú út végére értünk – Jó szombatot
Kultúra
Csellókoncert a Hunyadi téri zsinagógában

Kommentek