A náci lágerek eddigi legidősebb őrét ítélték el Németországban

2022. Június 29. / 09:07


A náci lágerek eddigi legidősebb őrét ítélték el Németországban

Szerző: Kácsor Zsolt

Az egykori náci koncentrációs táborok eddigi legidősebb őrét, egy 101 éves férfit ítélték el kedden Németországban: Brandenburg an der Havel törvényszékének bejelentése szerint Josef Schütz ötévi börtönbüntetést kapott – írta az Index.

Josef Schütz pere tavaly év végén vette kezdetét, a férfi a vádpontok szerint 1942 és 1945 között 3518 ember meggyilkolásában működött közre az SS őrszolgálatot teljesítő tagjaként. Shütz SS-őrként szolgált a koncentrációs tábor egyik tornyában, de a gyanú szerint azonban segédkezett szovjet hadifoglyok és zsidók kivégzésében is. 

Az MTI szerint a vádlott a perben végig tagadta, hogy a tábor őre volt, pedig az ügyészség számos bizonyítékkal támasztotta alá a vádat. 

Az utóbbi években számos esetben állították bíróság elé azokat a ma már idős embereket, akik a második világháború idején szerepet vállalhattak a népirtásban. A Schütz-esetet megelőzően vádat emeltek Irmgard Furchner  ellen is, aki titkárnőként dolgozott a stutthofi koncentrációs táborban a második világháború idején.

Az Index.hu teljes cikke itt érhető el.

(Címlapkép: a vádlott a tárgyaláson. Fotó: AFP)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Beköszöntött Támmuz hónapja – Hódes Tov!
Zsidó világ
Ma böjtölünk, majd kezdődik a három gyászhét