A Mazsihisz ostromlott várként élte végig a pandémiát

2021. Szeptember 19. / 17:01


A Mazsihisz ostromlott várként élte végig a pandémiát

A Szombat arról készít összeállítást, hogy a pandémia milyen hatással volt/van a zsidó szervezetekre, a megkérdezettek közül elsőként Heisler András válaszát közölték. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke többek között azt nyilatkozta: „sokat tanultunk az elmúlt évben. Megtanultunk együtt élni a pandémiával. Ma már nem félünk, hanem szakmai szempontokra figyelve kezeljük a helyzetet”.


– A Mazsihisz krízismenedzsmentje rendkívüli óvatossággal igyekezett kezelni a járványügyi helyzetet: jellemzően a kormányintézkedéseket megelőzően hoztunk egészségbiztonsági intézkedéseket, hamarabb zártuk le kórházunkat, idősotthonainkat és esetenként szigorúbb előírások betartását kértük híveinktől, mint az országos előírás. Bár sok kritikát kaptunk a túlzott elővigyázatosság miatt, végeredményben elmondható, hogy a Mazsihiszen belül pandémiás góc nem alakult ki – fogalmazott Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Hozzátette: a zsinagógai közösségeketa a rabbijaink kiváltképpen on-line istentiszteleteken és on-line programokon igyekeztek egybetartani. Általános tapasztalat, hogy a zoom lehetőségeivel tagjaink szívesen éltek, a zoom-os imák látogatottsága rendszeresen nagyobb volt, mint a pandémia előtt a templomlátogatóké – mondta.

Arra a kérdésre, hogy a Mazsihisznál miképpen élték meg a zsidó szervezetek körüli politikai feszültségeket, Heisler András közölte:  

„Ebben az egészségügyileg és gazdaságilag is feszült helyzetben a Mazsihisz addig demokratikusan működő belső ellenzéke olyan eszközökhöz nyúlt, ami már nem jellemezhető belső kritikának, sokkalta inkább a közösség elárulásának. Külső ellenfeleink ezt még jelentős munícióval segítették, s a Mazsihisz ostromlott várként élte végig a pandémia elmúlt egy évét”.

Mint fogalmazott: „szervezetünk azonban erős volt, képesek voltunk a nemtelen támadások és belső széthúzások ellenére állva maradni. Nekünk, a közösség vezetőinek erre büszkének kell lennünk, s a jövőt a Mazsihisz által tanúsított következetes és kemény attitűdre lehet majd alapozni”.

A Szombat teljes interjúja IDE KATTINTVA olvasható.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek