A magyar államfő és a honvédelmi miniszter megnézte a Vaskupola működését

2022. November 17. / 10:01


A magyar államfő és a honvédelmi miniszter megnézte a Vaskupola működését

Novák Katalin köztársasági elnök és Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter tegnap Izraelben megtekintette az izraeli Vaskupola rakétaelhárító-rendszer működését – írja az MTI-re hivatkozva a Honvédelem.hu portál. Ellátogattak a Jad Vashem Intézetbe, a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontba is, ennek kapcsán Novák Katalin megjegyezte: az antiszemitizmus elleni küzdelmet újra és újra meg kell vívni.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Izraelben tegnap újságíróknak elmondta: a kormány képviseletében érkezett Izraelbe, védelmi miniszterként is fontos találkozókra, amelyre Izrael Állam elnöke és a leendő miniszterelnök, valamint a leköszönő miniszterelnök invitálta Novák Katalin köztársasági elnököt, akit elkísér találkozóira. 

Kiemelte: a látogatást az is jelentőssé teszi, hogy a két ország közötti kapcsolatok régóta nagyon jók, s ez a védelem területén is kiemelten megnyilvánul. Elmondta: többek között megmutatták nekik azt a kombinált légvédelmi rendszert, amelyet a keddi nap tanulságai kapcsán is érdemes Magyarországnak tanulmányoznia, valamint azt a nagyon jól felépített és egyébként világszerte ismert izraeli magas technológiájú együttműködést, amely az izraeli védelmi ipar, a hadsereg és a légierő között van.

A Vaskupolának nevezett légvédelmi rendszer tulajdonképpen radar és rakéta kombinációja, amely vizualizálja a repülő tárgyakat, majd egy elképesztően magas, összetett technológiai rendszer eredményeképpen meg tudja semmisíteni őket. Ez napjainkban magától értetődően nagyon fontos – hangsúlyozta a miniszter.

Emlékeztetett, hogy ellátogattak a Jad Vashem Intézetbe, a jeruzsálemi holokauszt-emlékközpontba is.

Forrás: MTI/Honvédelem.hu

Novák Katalin a  Facebook-oldalán  tegnap ezt a bejegyzést tette közzé:

„Ha valahol, Izraelben tudják, hogyan kell egy országot megvédeni. A Vaskupola rakétaelhárító-rendszer a légvédelmet biztosítja. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszterrel ma megnéztük, hogyan működik. Az elmúlt években az országaink közötti védelmi együttműködés a haderő-fejlesztési programnak köszönhetően megerősödött, a következő időszakban pedig még szorosabb közös munkát tervezünk."

A Jad Vashemben tett látogatás kapcsán az államfő ezt írta:

„Itt vannak velünk a Soa túlélői, ami lehetőséget ad arra, hogy azt tegyük, ami egyedül helyes: újra és újra megbocsátásukat kérjük. Elődeimhez hasonlóan én is meglátogattam a Jad Vashem Holokauszt Múzeumot. A Jad Vashem segít emlékezni, hogy soha ne felejtsük el a történelem legsötétebb időszakát. Az antiszemitizmus elleni küzdelmet újra és újra meg kell vívni. Ebben az oktatás, a nevelés, a történetek átadása lehet a leghatásosabb eszköz. Három gyerek anyukájaként tudom, hogy ez elsősorban nekünk, szülőknek a felelősségünk."

(Címlapkép: Novák Katalin és Szalay-Bobrovniczky Kristóf. Fotó: a magyar államfő hivatalos Facebook-oldala)

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek