A boszniai zsidó közösség levéltárat hoz létre, később múzeum alapítását is tervezik

2023. Február 15. / 18:54


A boszniai zsidó közösség levéltárat hoz létre, később múzeum alapítását is tervezik

A helyi zsidó közösség vezetője azt reméli, hogy az archívum segíti majd újra összekötni mindazokat, akik elhagyták a balkáni országot, ahonnan ők vagy felmenőik származnak.

Az egyre csökkenő lélekszámú boszniai zsidó közösség a balkáni ország zsidóságának történelmi archívumát kívánja létrehozni. Tervek szerint a munkálatok mintegy két évet vesznek majd igénybe. Az elkészült arhívum dokumentumokat, fényképeket, műtárgyakat és anyakönyvi dokumentumokat fog tartalmazni. Az intézmény egy közel 700 négyzetméteres területen Szarajevó belvárosában fog felépülni, abban a reményben, hogy a majdani archívumot múzeummá is alakíthatják.

Eli Tauber in Sarajevo in 2018 (Photo: Elvis Barukcic/AFP via Getty Images)Eli Tauber in Sarajevo in 2018 (Photo: Elvis Barukcic/AFP via Getty Images)

A projektet a 72 éves Eli Tauber, aki több könyvet írt a boszniai zsidó kultúráról és történelemről vezeti. „Az az elgondolásunk, hogy megírjuk a bosznia-hercegovinai zsidó nép történetét”. De ez nem olyan egyszerű hiszen 500 év történelméről beszélünk."

Bosznia-Hercegovinában ma nagyságrendileg 900 zsidó él, ebből a legtöbbjük nagyságrnedileg 500-an fővárosban, Szarajevóban. A holokauszt előtt azonban Szarajevó lakosságának mintegy 20%-a zsidó volt. Szarajevót „kis Jeruzsálemként” is emlegették a zsinagógák, mecsetek és templomok – sokasága miatt.

A szefárd zsidók először az Oszmán Birodalom idején érkeztek a régióba, a spanyol inkvizíció elől menekülve. Az askenázi zsidók követték őket, amikor a terület az 1870-es években osztrák-magyar uralom alá került.

A holokauszt, amelyet Nyugat-Jugoszláviában az usztasa náci bábkormány hajtott végre, megtizedelte a boszniai zsidó közösséget. Az 1990-es években kitört boszniai háború során a megmaradtak közül sokan kivándoroltak Izraelbe és más országokba.

Tauber a projekt érdekében bejárta a Balkánt, állami levéltárakkal dolgozott és boszniai zsidók leszármazottaival találkozott Belgrádtól Bécsen át Budapestig. Elmondta, reméli, hogy az archívum segít majd újra összekötni a szerte a világban él boszniai zsidó közösséget. „Létrehozunk majd számítógépes családfakutató adatbázist, mindazok számára, akiknek Boszniában vannak a zsidó gyökerei” – mondta Tauber.

A ynetnews.com írása alapján

Címlapkép: A szarajevói zsidó közésségi központ / Fotó: Elvis Barukcic

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó ünnepek
Figyelem: már kapható a pészachi macesz a Kosher Deliben!
Mazsihisz hírek
Új mártíremlékmű épült a Heves vármegyei Kálon