1944-ben e napon kezdődött az észak-erdélyi zsidóság gettósítása és deportálása

2023. Május 16. / 10:51


1944-ben e napon kezdődött az észak-erdélyi zsidóság gettósítása és deportálása

– Az észak-erdélyi zsidóság gettósítása és deportálása 1944. május 16. és június 9. között történt. A térség mintegy 164 000 zsidó származású lakosa közül 131 639-et vasúton az auschwitzi koncentrációs táborba szállítottak – írja a Transtelex.ro portál, amely Gidó Attila történésszel többek között arról készített interjút,  hogy a zsidók és a romák elleni gyűlöletbeszéd miképpen kezdett uralkodóvá válni Észak-Erdély 1940-es visszacsatolás után.

– A II. világháború milliók életét vette el, a katonák mellett a civil áldozatok száma is jelentős volt, a faji ideológiák miatt azonban még tovább növekedett a halálos áldozatok, valamint az egy életre traumatizált emberek száma. A háborús időszak alatt a náci Németországgal szövetséges Magyarország is faji tisztogatásba kezdett, ennek pedig a hatását Észak-Erdélyben is érezni lehetett. A történteknek erdélyi és romániai vonatkozásai is vannak, ezeket jártuk körbe Gidó Attila történésszel – írja a Transtelex.hu portál a Történész: A magyar felelősséget nem lehet megkerülni sem a zsidó holokausztnál, sem a romák elleni atrocitásoknál című interjú felvezetéseként.

Mint a cikkben Gidó Attila elmondja:  a zsidók elleni holokausztot és a romák elleni atrocitásokat a magyar polgári, katonai hatóságok, vagy közösen a német katonai hatóságokkal követték el. 

Itt nyilván a magyar felelősséget nem lehet megkerülni egy esetben sem, és nem is szabad. Ha a zsidókat nézzük, akkor 1938-tól a zsidók társadalmi kirekesztését Észak-Erdélyben nem a németek végzik, hanem a magyar hatóságok. Ugyanígy a második világháború alatti munkaszolgálati rendszer is a magyar honvédség keretében működött. Magát a gettósításokat és a deportálásokat is a magyar hatóságok szervezték meg.

A történész kitér arra: Észak-Erdély visszacsatolása után a romákkal szembeni radikálisabb fellépéseket követelő hangoknak a sajtó adott teret. Ezért fontos a sajtónyilvánosság véleményformáló szerepe, és az, hogy a zsidók és a romák ellen hangolja-e az olvasóközönséget. Az észak-erdélyi sajtóban is megjelent az a követelés, hogy nemcsak a zsidókat, hanem a romákat is ki kellene zárni a magyar társadalomból. 

Szerinte érdemes megemlíteni Nagy Elek, azaz Méhes György nevét is, aki 1943 júniusában írt egy cikket, amiben konkrétan azt írja, most hogy már vannak a zsidók ellen hozott faji törvények, de ezeket a magyar faj védelmében ideje lenne a romákra is kiterjeszteni.

A lap interjúját teljes terjedelmében itt olvashatják.

(Címlapkép: Transindex.ro)

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Hírek, lapszemle
Felavatták Siklósi Vilmos emlékkövét Zalaszentgróton