Világok összecsapása: Radvánszky rabbi és a buddhista Laár András beszélgetése

2023. Április 27. / 14:03


Világok összecsapása: Radvánszky rabbi és a buddhista Laár András beszélgetése

Világok összecsapása? címmel került fel a YouTube videómegosztóra Szűcs Viktor beszélgetése, amelyet dr. Radvánszky Péterrel, a Páva utcai körzet rabbijával és a buddhista Laár András zenésszel, előadóművésszel folytatott A te podcastod című sorozatban. A beszélgetés a Pap a tortán című tévéműsornak a folytatása, amelyben különböző vallások képviselői – köztük az említett rabbi és buddhista pap – cseréltek eszmét. 

A két, egymástól jelentősen eltérő vallást, világnézetet és életformát képviselő rabbi és buddhista pap beszélgetése óriási szellemi izgalmakat rejt, ezért ajánljuk dr. Radvánszky Péter rabbi és a buddhista Laár András eszmecseréjét, amelyet Szűcs Viktor podcast-sorozatában folytattak le. (A beszélgetést ide kattintva hallgathatják meg.)

Az eszmecsere rögtön azzal indul, hogy kinek-kinek mit jelent a vallás. Radvánszky rabbi tömör és lényegretörő választ ad: számára a vallás a közösséget jelenti (értelemszerűen a zsidó közösséget), hiszen „a rituáléknak közösségmegtartó ereje van, ami pedig e közösségen kívül van, annak nincs kohéziós ereje". 

Ezzel szemben Laár András éppen ellenkező válasszal áll elő: számára a vallás a legszemélyesebb, legintimebb belső dolog, s persze szerinte lehet kapcsolódni közösséghez is, de amit ő maga leginkább keres a vallásában, az az „összekapcsoltság a legfelsőbb intelligenciával".  

A beszélgetésben a valláson kívül természetesen más dolgok, így például a háború is szóba kerül, de nem szeretnénk mindent előre elárulni a roppant izgalmas beszélgetésből. 

Inkább szánjanak rá 1 óra 15 percet, nagyon megéri!

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek