Óda a hűséghez: Bálint András 80 éves

2023. Április 26. / 20:06


Óda a hűséghez: Bálint András 80 éves

Ma ünnepli 80. születésnapját Bálint András Kossuth-díjas színész. Bálint András a Jászai-díjat és a filmkritikusok díját 1977-ben, a színikritikusok díját 1987-ben kapta meg. Érdemes művész 1988-ban lett, egy évvel később a tévékritikusok díjával tüntették ki. A Kossuth-díjat 2003-ban kapta meg.

Már lassan hatvan éve nézzük őt, a magyar filmgyártás egyik aranykorának kezdetétől fogva, Az álmodozások kora óta. Felnövésfilmek, színházi korszakok, búcsú Solness építőmesterként és a Nyugat költészete a magyar klasszikus modernitás öröksége.

A második világháború idején születik, egyszerre túlélő és a második nemzedék, a háborús árvák korosztályában. Az álmodozások kora, az Apa és a Szerelmesfilm közös pályakezdésük Szabó Istvánnal és a filmjei, A befejezetlen mondatból forgatott moziig bezárólag életforma-kísérletek sorát beszélik el átmeneti, bizonytalan időkről, amelyekben mindig mindenki él. Szépsége, kedvessége, halkszavújába, komolysága az életet otthonosabbá tette, könnyű volt és jó magunkra ismerni gesztusaiban.

A pálya második felében, több mint harminc éven át a főváros meghatározó művésszínházának arculatteremtő vezetője, egy régi világ régivágású, magas színvonalú éltetője, Morcsányi Gézával együtt, egyszerre modern és ismerős módon, nélküle más hely lenne a főváros és nem jobb, pedig már így sem könnyű. Számára a művészet, a színház nehezen megszerezhető, munkás, komoly vigasz. Vigasz, de nem hazugság.

Az egyénisége, idősen is megőrzött mutáló törékenysége férfiasságának, amitől még mindig belé lehetne szeretni bármikor, ma már része a magyar kultúra történetének, ahogy általában a nagy színészek arca. Jó, hogy ma is, most is bele lehet még nézni, lehet hallgatni őt élőben, figyelni rá, folytonosnak tudni az életünket. Jó, hogy jelen van.

Boldog születésnapot kívánunk és ha lehetne, akkor még kívánnánk további negyven évig. Bis 120. Mázl tov, Bálint András.

Szabad lebegés – különleges filmmel köszöntik online a 80 éves Bálint Andrást

Különleges filmmel köszönti Bálint András színművészt a Radnóti Színház az eSzínház oldalán: a Szabad lebegés – Variáció Bálint András Szerb Antal estjére című alkotást először a színész születésnapján, április 26-án láthatja a közönség.

Bálint András, a Radnóti Színház színművésze, korábbi igazgatója április 26-án ünnepli 80. születésnapját. Ezen kerek évforduló alkalmából készült el a Szabad lebegés – Variáció Bálint András Szerb Antal estjére című film, amelyet először április 26-án az eSzínház felületén tekinthetnek meg a nézők.

Címlapfotó: Molnár Miklós / Rózsavölgyi Szalon

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek