Mese a cfáti Kadosh sajtról

2022. November 15. / 16:30


Mese a cfáti Kadosh sajtról

Egy pici családi sajtüzem, ami apró betűkkel odaírta a nevét Cfát nagy legendái mellé. Silló Sándor meséje.

Hét generációval ezelőtt élt Marokkóban egy zsidó család. Kadosh volt a nevük. A 24 gyerek közül a legkisebb – ahogy a mesében – elindult szerencsét próbálni és meg sem állt az Ígéret Földjéig.

Olyan helyet keresett, ahol jó a legelő a juhoknak, kecskéknek, így jutott el Cfátra. Családot alapított és birkákat legeltetett a Cfát környéki hegyek legelőin.

Az ő legkisebb fia 12 éves volt, mikor a fejébe vette, hogy eltanulja a környék arab pásztoraitól a sajtkészítést. Járta a falvaikat és figyelte, hogy készül, mi készül a kecske- és a juhtejből.

cfát-kados-cimlap.JPG

Beköltözött a városba, éppen oda, ahol ma a Kadosh sajtbolt és sajt manufaktúra áll, a Ha Rahav Aharon Ben Shimon utcában.

Az oltás erjesztő enzimekkel, az érlelés szalmakosarakban, a szárítás sóban, hetediziglen pontosan ugyanúgy történik a Kadosh-műhelyben, ahogy az üknagyapa idején.

Ez a hét generáció alatt felhalmozott tudás, a technológiák, amellyel a sajtjaikat készítik ma is, lett a Kadosh család féltve őrzött titka.

cfát-sajt-cégér.JPG

A mai tulajdonosok, a két testvér, Chaim és Yoav itt nőttek fel a kisüzemben. Ma már mindenféle típusú sajt készül itt. A kemény sajtok a típustól függően hat hónapig készülnek, de van három éves is. A lágy, sós Tzfat sajt a legrégebbi recept. Az újabb fejlesztések, a merlot borban pácolt sajt, a kashkaval sajt, az érlelt kecskesajt, a bulgarit, a ricotta a camambert sajt, a joghurtok és természetesen kapható a környék kedvelt tejszínes savanyú sajtkréme a labana is. Sőt meg lehet kóstolni a kecsketejes fagylaltot is.

Készítenek, árusítanak nagyon különleges halvát is, és a kis kóstoló szoba polcain ott található Cfát környékének minden gasztronómia különlegessége az olívától, a galileai borokig.

cfát-kados-sajtasztal.JPG

Másodszor járok náluk, de megismernek, pedig öt éve volt az előző. Most sincs szerencsém, éppen áll az üzem nem tudom lefotózni ahogy dolgoznak. Sebaj, cserébe mesélnek: hét generációval ezelőtt élt Marokkóban egy zsidó család.

mazsihisz icon

Címkék

Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Mazsihisz hírek
Új mártíremlékmű épült a Heves vármegyei Kálon