Ma kezdődik a MAZSIKE hétvégi Sétafesztiválja

2022. Október 07. / 10:19


Ma kezdődik a MAZSIKE hétvégi Sétafesztiválja

A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület (MAZSIKE) az idei Sétafesztivál kiemelt témájának a tudományt, a kutatást, az innovációt és az oktatást választotta, így a most hétvégi rendezvények keretében meglátogatható intézmények többsége a tudomány világába ad betekintést. A három napon át tartó Sétafesztivál fővédnöke Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

sétafeszt-mazsike-2022.png

– Lassan magunk mögött hagyjuk a covidjárványt, ami ismét két táborra osztotta az emberiséget. Egyikük – reméljük, a többség – hisz a tudományban, amelyik segített legyőzni a betegséget. A másik csoport – talán a kisebbség – mindezt a csodának tulajdonítja. Mi a többséghez tartozunk, és másokat is szeretnénk meggyőzni a tudomány fontosságáról, erejéről. Ezért is választottuk az idei Sétafesztivál kiemelt témájának a tudományt, a kutatást, az innovációt és az oktatást. A több mint harminc séta, a meglátogatható intézmények többsége a tudomány világába ad betekintést. – írja Kirschner Péter, a MAZSIKE elnöke a Sétafesztivál beharangozójában.

A három napon át tartó Sétafesztivál fővédnöke Freund Tamás, az MTA elnöke. A programhoz sok sikert kívánt Karikó Katalin, aki sajnálja, hogy nem tud személyesen jelen lenni.

A MAZSIKE hagyományainak megfelelően egy emlékfa-ültetéssel indítja a Sétafesztivált. Ezúttal Richter Gedeonra, a nemzetközi hírű kutatóra, feltalálóra, gyógyszerészre emlékeznek faültetéssel utolsó lakhelyén, a XIII. kerület Katona József utca 21. sz. ház előtt, ahonnan 1944. december 30-án hurcolták el a nyilasok és lőtték a Dunába. A Richter Gedeon emlékfát ma 17 órakor ültetik el. Az esemény jelen lesz Freund Tamás, az MTA elnöke, Bogsch Erik, a Richter Gedeon nyrt elnöke és Tóth József, a XIII kerület polgármestere. A résztvevők ezt követően megkoszorúzzák a házon található emléktáblát. 

A megnyitó 18 órától rövid koncerttel zárul a a XIII. kerületi Ditrói Mór utcában, ahol Darvas Kristóf és Matisz Flóra Lili régi pesti zsidó dalokat ad elő. 

A Sétafesztivál részletes programja a MAZSIKE honlapján elérhető.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek