Kulinária: hamarosan izraeli éttermek is bekerülhetnek a Michelin-katalógusba

2023. Február 06. / 17:42


Kulinária: hamarosan izraeli éttermek is bekerülhetnek a Michelin-katalógusba

Évekig tartó tárgyalások után a tekintélyes kulináris katalógus várhatóan Tel-Avivban debütál, az egyetlen olyan városban, ahol a Michelin-ellenőrök várhatóan elkezdik a bírálatokat és a kiválasztásokat, ami egy bonyolult folyamat, amibe teljesen nem lát bele sem fogyasztók, sem az éttermek.

Izrael évek óta készül rá, hogy a Michelin Kalauzt bevezesse a helyi éttermi szcénába – jelentette be a múlt héten az Izraeli Idegenforgalmi Minisztérium.

Haim Katz (Likud) az egy hónapja hivatalba lépett idegenforgalmi miniszter, zöld utat adott a tekintélyes gasztronómiai kalauz bevezetésének – közölte a minisztérium, elődei többéves erőfeszítéseit elismerve.

Katz egy nyilatkozatában elmondta, hogy a Michelin-ellenőrök jelenleg csak Tel Avivban tartják megvalósíthatónak az értékeléseket, ezért együtt fognak működni a tel-avivi önkormányzattal. Közben a minisztérium azon fog dolgozni, hogy a jövőben esetleg más városokra is kiterjeszthessék a lefedettséget – mondta.

Az üzlet állítólag mintegy 1,5 millió euróba kerül Izraelnek, amelyet az idegenforgalmi minisztérium és az önkormányzat közösen vállalnak.

Yoel Razvozov, a Yesh Atid korábbi idegenforgalmi minisztere a tavaly év végén véget ért hivatali ideje alatt már szorgalmazta az éttermi kalauz bevezetését. Razvozov a Calcalist c. gazdasági lapnak adott interjújában nem sokkal hivatalából való távozása előtt azt mondta, hogy a Michelinnel való megállapodás közel áll az aláíráshoz, és feladatának tekinti, hogy utódjának elmagyarázza a megállapodás véglegesítésének gazdasági fontosságát.

A Michelin egyelőre nem kommentálta az izraeli piacra történő lépés lehetőségét.

A Michelin-csillagok a világon a legmagasabb elismerésnek számítanak egy étterem számára, és a gasztroturizmus fontos ösztönzőjének tartják.

A Michelin-kalauz még soha nem volt jelen Izraelben - amely viszonylag kis piacnak számít –, bár a Közel-Keleten egyre bővíti tevékenységét, és az elmúlt évben elindult Abu Dhabiban, Isztambulban és Dubajban is.

A turisztikai minisztérium legalább fél évtizede vizsgálja a lehetőséget, többek között 2017-ben megrendelt egy tanulmányt a Michelintől Izrael "gasztronómiai helyzetéről és lehetőségeiről" – közölte akkor a minisztérium, amikor azt a Likud-tag, jelenleg az igazságügyi tárcáért felelős Jariv Levin vezette.

A turisztikai minisztérium soha nem hozta nyilvánosságra a tanulmány eredményeit, de a Michelin ellenőrei állítólag akkoriban nem találtak olyan éttermeket Izraelben, amelyeket érdemes lett volna rangsorolni.

A helyi vendéglátósok és a nemzetközi közélet ismert személyiségei egyaránt régóta sürgetik, hogy a Michelin hozza el Izraelbe a kalauzt: 2016-ban Ron Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke levélben bírálta a céget Izrael "aggasztó kihagyása" miatt.

A rangos Michelin-kalauz – amelyet a gumiabroncsgyártó cég 1900-ban indított útjára, és ma már 40 országban működik – egy, két vagy három csillagot ad az általa érdemesnek tartott éttermeknek.

Néhány külföldön dolgozó izraeli séf, kapott már Michelin-csillagot, köztük Moshik Roth több amszterdami helyért, Assaf Granit a párizsi Shabourért és Gal Ben Moshe a berlini Prismért kapta az elismerést.

Az izraeli éttermek a Michelin nélkül is számos elismerést kaptak az elmúlt években, ahogy az ország kulináris színtere virágzik – ezen a héten hat helyet is nyertek a Közel-Kelet és Észak-Afrika 50 legjobb éttermének listáján.

A The Times of Israel írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Zsidó világ
Budapest 150: Belehúznak a zsidó civil közösségek is
Zsidó kisokos
A beteglátogatás – az Istentől tanult jócselekedet