Izrael 75: Herendi tál Herzl portréjával a Zsidó Múzeum gyűjteményéből

2023. Április 28. / 13:40


Izrael 75: Herendi tál Herzl portréjával a Zsidó Múzeum gyűjteményéből

Herzl Tivadar a mai Budapest területén született, élete jó részét nem a mai Magyarország területén élte le. Miközben közeli rokona, Heltai Jenő fontos magyar író volt. Herzl története csak érintőlegesen találkozik a magyar történelemmel. 

A herendi porceláné azonban ízig-vérig magyar zsidó történet. És amikor Herend öt évvel ezelőtt, a legutóbbi kerek évfordulón, amikor 70 éves volt Izrael, megemlékezett erről a nagy történetről, a „Herend zsidó öröksége” – kiállítás megnyitójára kézzel festett porcelán tálat ajándékozott a Magyar Zsidó Múzeum gyűjteményének. 

Kézzel festett porcelán tál Herzl Tivadar portréjávalKézzel festett porcelán tál Herzl Tivadar portréjávalVida Sándor porcelánfestő munkája

A tálon Herzl Tivadar ismeretes, magabiztos, távolbanéző, prófétai ábrázolása látható, amellyel magabiztosan néz az azóta elérkezett jövőbe. Herend zsidó öröksége mintegy találkozik ezen a portrén a zsidó állam történetével alapítóján keresztül, a tárgy visszaírja Herzl és így a cionizmus történetét a magyar történelembe. Visszanemzetiesíti magyarrá. A tárgyak néha nem csak őrzik, hanem értelmezik is a történelmet. És igazuk is van, erre tanú Herzl levele, magyar megszólítással Ágai Adolfnak.

herzl-ágaiadolf-levél.jpg

Ágai Adolf a magyar hírlapi tárca megteremtője, a Borsszem Jankó nevű úttörő politikai élclap alapítója, akinek Herzl 1898-ban, hat évvel korai halála előtt német nyelvű levelet ír magyar megszólítással, amely bensőséges és derűs. Kedves mester uram, szólítja a nála majd 25 évvel idősebb Ágait, aki jócskán túléli majd őt. A magyar tárcairodalom, újságírás – és az újságíráshoz igazán van némi köze Herzlnek – születése összekapcsolódik, persze, lazán, a cionizmus idejénak születésével, kortársak voltak és egy helyen voltak egy időben. Ebből valószínűleg olyan nagyon sok dolog nem következik, de jó látni, hogy így van, jó elolvasni „a cionista Mózes”, a modern Mózes kézírásával, hogy kedves mester uram, az Ágai Adolfnak szóló levél nyitányában. Így gondolhatták elődeink is, akik beszerezték ezt a levelet a magyar-zsidó történelem legsötétebb korszakának kezdetén, 1937-ben.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek