Forradalom: használhatnak gumióvszert az ortodox párok rabbijuk szerint

2019. Február 11. / 14:04


Forradalom: használhatnak gumióvszert az ortodox párok rabbijuk szerint

„Meg kell adnunk a döntés jogát a pároknak” – írja rabbi Saul David Boschko.


A Jerusalem Post beszámolója szerint a gumióvszer használata robbantott ki nagy vitát az ortodox zsidó világban, vagyis a férfiak is védekezhetnek, nem csak a nők, mivel a tabletták, hormonkészítmények szedése sok nőnek egészségügyi gondokat, vagy súlyos kényelmetlenségeket okoz, és ez feldúlhatja a családi élet békéjét.

A zsidó jogban, a hagyományos felfogás szerint, ha muszáj, akkor a nőknek kell védekeznie, a férfi nem pazarolhatja el a magját az elképzelés leegyszerűsített összefoglalása szerint.

A rabbi, mint írta, azt javasolja, hogy csak abban az esetben használjanak óvszert a párok, ha a fogamzásgátlás más módjai nem elfogadhatóak számukra, mivel a hagyományos magyarázat tiltja az óvszer használatát.

„Úgy gondolom biztosítanunk kell minden ember számára, hogy saját döntéseket hozhasson az életéről”.

A születésszabályozás csak indokolt esetben lehetséges és ezen belül is csak indokolt esetben lehetséges a kondomhasználat. A rabbi körültekintő, mégis markáns véleménye komoly vitát váltott ki és a nők problémái iránti érzékenységről tanúskodott, az a kérdés foglalkoztatta, hogyan lehet a vallásjogi előírásokkal összhangban, a Törvény keretein belül maradva is megkönnyíteni számos zsidó család életét. 

A Jerusalem Post írása alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek