Felelőtlenség vagy igaz lehet: Megtalálta Izrael a rák ellenszerét

2019. Január 31. / 12:06


Felelőtlenség vagy igaz lehet: Megtalálta Izrael a rák ellenszerét

Szerző: Deák Andrea

A bejelentés szerint gyorsan, mellékhatásmentesen gyógyítható lesz a rák minden fajtája egy éven belül. Mások szerint ennyi idő alatt lehetetlen alaposan tesztelni a gyógymód hatékonyságát, kiderülhet menet közben, hogy a remények túlzóak voltak és a kutatás maga még csak nem is nyilvános. 


A magyar sajtóba is elért a híre a bejelentésnek, hogy egy izraeli cég megtalálta minden rákos megbetegedés ellenszerét. A tudományos világ azonban már jóval előbb reagált. A bejelentés napján igyekeztek lehűteni a kedélyeket.

A módszer, amellyel a rákot általában gyógyítani reméli a kutatócsoport, egereken működött, csakhogy addig, amíg klinikai forgalomba kerülhet, rengeteg lépés van még hátra. Azzal kísérleteznek az izraeli kutatók, hogy blokkolják a ráksejt működését és gyengítik az alkalmazkodóképességét, amellyel rezisztenssé válik a különböző terápiákra. Az első kifogás, amely megfogalmazódhat az eljárással szemben, az, hogy „a” rák voltaképpen alig létezik, rengeteg, nagyon különböző válfaja van, egy kutató szerint olyan ez, mintha valaki azt mondaná, feltalált egy oltást, amely minden vírus ellen védelmet nyújt.

A másik probléma az, hogy túl rövidnek tűnik az átfutási idő, egy év alatt kéne minden tesztnek lefutnia és a gyártásnak megkezdődnie. Ráadásul addig, amíg mindez nem történik meg, túl korai kijelenteni, hogy megvan, amit kerestünk. Annál is inkább, mert a kutatást magát egyelőre nem is hozták nyilvánosságra, tehát nem megvitatható, kritizálható, cáfolható. Egyelőre becsületszóra kéne elhinnünk, hogy úgy van, ahogy a kutatók állítják.

Mindazonáltal sokan elismerik, hogy a módszer érdekes és ígéretes, ha felelőtlenség volt is talán, mert sokakban túlzott reményeket kelthetett, így, ennyire magabiztosan bejelenteni, hogy mindent azonnal megold. A rákkutatás talán tényleg áttörés előtt áll és ebben az izraeli tudománynak rendkívül nagy szerepe van, könnyen lehet, hogy ez a felfedezés is hozzájárul majd az áttöréshez. 

Jerusalem Post és a blogs.cancer írásai alapján

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek