Egy százalék – mert összetartozunk: a zsidó nevelés ölelésében a bölcsődétől egyetemig

2021. Május 11. / 14:00


Egy százalék – mert összetartozunk: a zsidó nevelés ölelésében a bölcsődétől egyetemig

A Mazsihisz és a BZSH oktatási-nevelési intézményrendszere lehetővé teszi, hogy a bölcsődétől és az óvodától az általános iskolán és a gimnáziumon át egészen az egyetemig zsidó közegben létezzünk és tanuljunk. Többek között ezekre az intézményekre fordítjuk a magyar adófizető állampolgárok 1 %-os felajánlásait.

BZSH BENJAMIN ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE

A Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fenntartásában működő Benjamin Óvoda és Bölcsőde 6 hónapos kortól 6 éves korig fogadja a kisgyermekeket a zöld Zugló szívében, kertvárosi környezetben. Itt minden bölcsődei és óvodai korosztály megkapja a saját fejlettségi szintjének megfelelő, gondos nevelést.

A sok-sok játékkal, több tágas játszóudvarral és mozgásfejlesztő eszközök egész tárházával rendelkező intézménynek saját tornaterme, zenepedagógiai- és logopédiai terme van, de kialakítottak még egy orvosi szobát is egy elkülönítővel. Az intézmény egyik büszkeségük a kézműves terem, ahol képzőművészeti foglalkozásokat, agyagozásokat tartanak, a másik büszkesége pedig a tanzsinagóga, ahol mindenki szeretett „szuperrabijával”, Verő Tamás főrabbival tartanak szombatfogadásokat és más ünnepeket. Habár az ovi nem csak zsidó gyerekeket vár, a zsidó szellemiségű nevelésre nagy gondot fordít: kóser étkezést biztosítanak az óvodai részben naponta háromszor, a bölcsiben pedig napi négyszer, és lehetőség van hébertanulásra is. Most tervezik egy angol-magyar kéttannyelvű csoport beindítását, sőt, egy robotika foglalkozás megszervezését azzal a céllal, hogy segítsék a kisgyermekek hosszú távú, stratégiai gondolkodásának fejlesztését.

BZSH SCHEIBER SÁNDOR GIMNÁZIUM, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

Hogy miért hasznos, hogy előre gondolkodjunk? Mert akkor előre tudjuk azt is, hogy a zsidó óvodából zsidó iskolába, így a Scheiberbe vezet az út! Az ugyancsak a BZSH által működtetett Scheiber Sándor Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium elődje, a Zsidó Gimnázium több mint száz éve, 1919-ben kezdte meg a működését az Abonyi utcában, az iskola jelenlegi, zuglói épületét 1998-ban adták át a magyar állam és zsidó hitközség összefogásának köszönhetően.

A Scheiber suli jelenleg 13 évfolyammal, hatosztályos elemi és hatosztályos gimnáziumi tagozattal működik. Az intézmény legfontosabb feladata, hogy átadja a zsidóság ősi értékeit a diákságnak, így elsősorban őket várják a felvételi időszakokban – de természetesen nem kizárólag zsidó diákokat fogadnak. A tanulók az angol nyelvet a harmadik, a héber nyelvet pedig a negyedik évfolyamtól tanulják, a judaisztikát azonban természetesen már az első évfolyamtól kezdve.

A Scheibernek saját kollégiuma is van, ahol a diákok kóser ellátásban részesülnek, és biztosítanak számukra tanulószobát éppúgy, mint szabadidős programokat.

ORSZÁGOS RABBIKÉPZŐ – ZSIDÓ EGYETEM 

A Scheiberben letett sikeres érettségi vizsgát követően megnyílik a lehetőség arra, hogy a felnőttkor küszöbén álló zsidó fiatalok a felsőfokú tanulmányaikat is zsidó közegben, így az Orszá­gos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen végezzék. Az intézmény elődje az Országos Rabbiképző Intézet volt, amely 1877-ben nyitotta meg kapuit, és amely 1999 óta működik Orszá­gos Rabbiképző – Zsidó Egyetem (OR-ZSE) néven. Az egyetemen és jogelőd in­téz­mé­nyei­ben napjainkig háromszáznál is több rabbi szerzett diplomát. Ma judaisztikai, liturgiai, művelődés- és kultúratörténeti, szentírás- és Talmudtudományi, szociális munka és társadalomtudományi, valamint történelemtudományi tanszék működik.  Az egyetemen oktatott szakok: rabbihelyettes (BA); rabbi (osztatlan, MA); zsidó kultúratörténet (MA); judaisztika (BA); felekezeti szociális munkás (BA); egyházi/felekezeti közösségszervező (BA). Szakirányú továbbképzésben zsidó kántor képzés folyik, míg az egyetem Zsidó Vallástudományi Doktori Iskolájában tudományos fokozat (PhD) és habilitált doktori cím szerezhető. Speciális helyzete miatt az OR-ZSE sokkal több egy oktatási intézménynél, hiszen ezen a családias, baráti közegben nem csak ismereteket adnak át, hanem formálják a hallgatók világnézetét, világlátását is. Az egyetem egyik küldetése, hogy a zsidó vallás, kultúra és hagyomány, valamint az egyetemes emberi kultúra közös értékeinek megismertetésével küzd az antiszemitizmus és más kirekesztő vagy megosztó nézetek ellen.

A legnagyobb magyar neológ zsidó felekezet nem csak a zsidóságot, hanem a teljes magyar társadalmat szolgálja ősi hagyományaink továbbörökítésével. Kérjük, hogy adója egyházaknak adható 1 %-val segítse a Mazsihisz munkáját.

Technikai számunk: 0358
Megszolgáljuk a bizalmat
https://osszetartozunk.mazsihisz.hu/

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek

Kommentek