„Bárcsak küldhetnék Nektek jegyet Angliába” – Brit zsidó iskolások üzentek a calais-i menekülteknek

2016. Április 13. / 15:18


„Bárcsak küldhetnék Nektek jegyet Angliába” – Brit zsidó iskolások üzentek a calais-i menekülteknek

Egy angol zsidó iskolai szülőcsoport többször is meglátogatta a calais-i menekülttábor lakóit, hogy ételt és ruhát osszanak nekik és átadják gyerekeik rajzait, személyes ajándékcsomagjukat.


Egy művész édesanya, a helyi reform zsidó közösség tagja, Laura Fox az akció lelke, aki legutóbbi visszatérése után azt nyilatkozta a Jewish Newsnak, hogy a menekülttáborban egyszerre lehet látni azt, ami a legjobb és a legrosszabb az emberben.

„Találkoztunk olyan 20 év körüli fiatalokkal, akik már egy éve ott vannak, hogy segítsenek másokon minden ellenszolgáltatás nélkül, ugyanakkor szembesülnünk kellett azzal, milyen körülmények között kénytelenek élni gyerekek, családok, életkezdő fiatal emberek, és hogy hogyan bánnak velük a hatóságok. Nem vitatom, hogy nagyon nehéz a politikai helyzet, de ez mindenképpen elfogadhatatlan: megalázó volt, ahogy hálálkodtak az ételért.

Mindez a saját történetünknek is része – tette hozz –, az itteni zsidók legtöbbjének a nagyszülei, dédszülei bevándorlóként érkeztek az Egyesült Királyságba. Ezért éreztük különösen fontosnak, hogy megmutassuk a gyerekeinknek: nekünk is felelősséget kell vállalnunk mások iránt”.

A gyerekek is részt vettek az adományok csomagolásában legutóbb és maguk is adakoztak, írásos, rajzos üzeneteket küldtek a menekülteknek.

Egyikőjük azt írta, hogy az érkező hálózsákok addig melegítik majd őket, amíg remélhetőleg jobbra fordul a sorsuk, másikuk szerint a menekültek nagyon bátrak, hogy vállalkoztak erre az útra, és ha tehetné, küldene nekik jegyet, hogy minél előbb megérkezhessenek Angliába.

Az iskola vezetője szerint hasznos, ha a gyerekek látják, hogy egészen apró gesztusok is milyen sokat jelenthetnek azoknak, akik komoly bajban vannak.

mazsihisz icon
Szeretnél értesülni új hírekről? Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig friss híreket kapjon!

Ezek is érdekelhetnek