Címkék

Zsidóság

Élet + forma / 2023. Március 14. / 12:25

Neológ zsidóság, ortodox zsidóság tegnap és ma – meghívó beszélgetésre

Neológ zsidóság, ortodox zsidóság – tegnap és ma címmel tart egy rendkívül izgalmasnak ígérkező beszélgetést a Goldziher Ignác Zsidó Történeti és Kulturális Kutatóintézet, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a JCC Budapest - Bálint Ház eseménye 2023. március 20-án, hétfőn délután 5 órakor a Goldmark teremben (Budapest VII. kerület, Wesselényi utca 7.)

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 29. / 10:36

A 10 legbefolyásosabb zsidó közéleti személyiség 2022-ben

A nagyobb zsidó lapok évről évre közzétesznek különböző „ranglistákat" a világ befolyásos zsidó vezetőiről. A Szombat folyóirat alábbi összeállítása a Jerusalem Post listája alapján készült, s aligha jelent meglepetést, hogy első helyen az Oroszország által megtámadott Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij áll, a második Jaír Lapid izraeli miniszterelnök, a harmadik pedig Élisabeth Borne, Franciaország új kormányfője.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 23. / 15:58

Fűszer és lélek – újévi receptek a nyíregyházi Sófár friss számából

A hamarosan beköszöntő 5783-as zsinagógai esztendő alkalmából két nagyon finomnak tűnő étel recepjét ajánljuk kedves olvasóinknak a Nyíregyházi Zsidó Hitközség Sófár című lapjából: a gránátalmás csirkemájat és a datolyás csirkecombot Bodrogi Fűszeres Eszter „tálalásában". Az újságban egyebek mellett az őszi ünnepi imarendjéről, a három zarándokünnep kialakulásának és szimbólumainak történetéről is olvashatnak.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 20. / 19:27

Orosz zsidók: Hangos volt a hallgatás

Amióta Pinchas Goldschmidt moszkvai főrabbi elhagyta Oroszországot, az interjúiban elmondta: úgy érezte, az a feladata, hogy segítséget, vigasztalást nyújtson a menekült ukrán zsidóknak. Többször is visszatért nyilatkozataiban arra, hogy az oroszországi és az ukrajnai zsidókat milyen erős szálak, mennyi rokoni, baráti kapcsolat fűzi össze, gyakorlatilag nehéz megkülönböztetni a közösségeket. A JELEN hetilap írását ajánljuk.

Zsidó világ / 2022. Szeptember 13. / 09:41

Zsidó kulturális napokat rendeznek Pápán

Ezen a hétvégén, azaz szeptember 17-18-án Zsidó Kulturális Napokat rendeznek a pápai zsinagógában, amelynek keretében lesz színházi előadás Anne Frank naplójából, kerekasztal-beszélgetés a vidéki zsidóságról hitközségi elnökökkel, fellép Falusi Mariann énekesnő és Teszter Nelli zongoraművész, és Zsibongó címmel játszóházat is szerveznek kicsiknek. A rendezvény-sorozatot a Budapest Klezmer Band koncertje zárja.

Hírek, lapszemle / 2022. Szeptember 07. / 16:06

Új helytörténeti kiadvány a komáromi zsidóság történetéről

„A komáromi zsidóság rövid története” címmel a napokban jelent meg rövid összefoglaló Galo Vilmos történész tollából a Komáromi Zsidó Hitközség gondozásában – írja a szlovákiai Új Szó. A kötet részint egy tavalyi helytörténeti tárlat anyagának összefoglalója, részint a történész újabb kutatásainak eredményeit tartalmazza.

Ünnepek / 2022. Augusztus 26. / 17:00

Egyedül nem megy: a boldogság parancsa – Jó szombatot!

Kedves olvasóink, hittestvéreink! A szombat szent ünnepe ma este 19 óra 18 perckor köszönt be, a királynő holnap este 20 óra 23 perckor távozik körünkből. Ez idő alatt honlapunk, valamint Facebook- és Instagram oldalunk nem frissül. A Tórából ezen a héten a Reé hetiszakaszt olvassuk. Jó szombatot minden kedves hittestvérünknek!

Kultúra / 2022. Augusztus 26. / 13:01

A hét műtárgya: a Nőegylet Leányárvaházának kiadványa

A héber c-d-k szógyök jelentésmagja az igazság. Aki a cádikok számára kér az Örökkévalótól méltányosságot, az igazak igazságáért száll síkra. És ott van még ugyanez a gyök a gér cedek szóösszetételben is, az igaz betérőkre vonatkozó utalásban. Ezért megindító a Pesti Izraelita Nőegylet Leányárvaházának 1943-as Eszter könyve-kiadása, mert ebbe az Istentől igazságot igénylő hagyományba illeszkedik – tudhatjuk meg a zsidó múzeum magazinjából.

Közélet / 2022. Július 19. / 16:07

Arthur Schneier főrabbival tárgyalt a magyar miniszterelnök

Orbán Viktor miniszterelnök kedden munkaebéd keretében tárgyalt Arthur Schneierrel, a New York-i Park East zsinagóga főrabbijával a Karmelita kolostorban; a megbeszéléshez csatlakozott Novák Katalin köztársasági elnök is.

Élet + forma / 2022. Június 14. / 21:53

Fotópályázat: Örökítsük meg! – ne csak a múltat, a jövőt is!

A Komáromi Zsidó Hitközség és a Zsblog.hu fotópályázatot hirdet! Megnyíltak az országhatárok, szabadon járhatunk-kelhetünk és a maszkot is eldobtuk! Minden lehetőség adott, hogy indulj pályázatunkon!