Címkék

Zsidó újév

Mazsihisz hírek / 2023. Szeptember 19. / 17:58

Édes-mézes új évet, avagy skajach a Frankel-körzetnek!

A budai Frankel Leó úti zsinagóga körzet hihetetlenül nagyszabású ünnepséget rendezett Ros Hásáná alkalmából. A Városmajorban tartott rendezvényen csaknem ezren vettek részt, ami részint óriási elismerés a Frankel vezetésének és a szervezőknek, másrészt örömteli esemény a teljes magyar neológ zsidóság számára.

Mazsihisz hírek / 2023. Szeptember 14. / 15:48

Újévi kívánság: „Dolgozzunk együtt egy jó ügy érdekében”

A hamarosan ránk köszöntő új év alkalmából a Mazsihisz és BZSH vezetése a Rumbach-ban tegnap rendezett ünnepséget, amelyen többek között részt vett dr. Erdő Péter bíboros-érsek, Karácsony Gergely főpolgármester, dr. Fónagy János államtitkár és Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere. A megjelenteket dr. Grósz Andor Mazsihisz-elnök és Mester Tamás BZSH-elnök, Mazsihisz-alelnök köszöntötte, tanítást adot dr. Frölich Róbert országos főrabbi.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 14. / 13:53

Pápán kulturális rendezvényekkel ünneplik a zsidó újévet

Hat éve rendezték meg először Pápán a Zsidó Kulturális Napokat, amelyeket minden év szeptemberében tartanak, ezzel tisztelegve a pápai zsinagóga 1846. szeptember 11-én történt felavatása előtt. Idén egyetlen napba sűrítették a pogramokat, amelyek középpontjában a Ros Hásáná, a zsidó újév áll.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 14. / 13:04

Szántó-Várnagy Binjomin: Ros Hásáná – a nagyság és önzetlenség ünnepe

A polgári újév egyik szokása a trombitálás. Teljesen egyértelmű, hogy ez a szokás a Tórából ered, mert a Tóra Ros Hásánát, a zsidó újévet a „kürtzengés napjának” nevezi (Mózes 4., 29:1). De ezzel véget is ért a párhuzamok sora, hiszen míg a népek által tartott újév önfeledt vigadozás, addig a zsidó újév az ítélet súlyos napja.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 14. / 12:23

Újévi rendezvénynek adott otthont a Dohány utcai zsinagóga

Izrael budapesti nagykövetségének meghívására a Magyarországra akkreditált diplomáciai testületből 78 diplomata vett részt a Dohány utcai zsinagógában rendezett újévi fogadáson. A nagykövetek és beosztott diplomaták a holokauszt áldozataira emlékezve fejet hajtottak az Emanuel emlékfa előtt.

Zsidó világ / 2023. Szeptember 12. / 15:31

Péntek este beköszönt a zsidó újév – Sáná tová 5784!

Péntek este új zsinagógai év köszönt ránk, ezért számvetést kell készítenünk mindarról, amit magunk mögött hagyunk. Napokon belül megkezdődik az őszi ünnepek sorozata. Várjuk Önöket zsinagógáinkban! Reméljük, hogy mindannyian otthonra, közösségre lelnek majd nálunk.