Címkék

Zene

Közélet / 2024. Július 04. / 14:55

Izraeli rádiók nem játsszák Waters dalait, mert tagadja a Hamász október 7-i terrorját

A világhírű Pink Floyd zenekar egykori dalszerzője, énekese és basszusgitárosa, Roger Waters a Piers Morgannek adott interjújában tagadta, hogy a Hamász terroristái brutális erőszakot követtek volna el október 7-én. Több izraeli rádióadó erre úgy döntött: tiltólistára teszik a zenész számait.

Kultúra / 2024. Május 12. / 08:38

Eurovízió: Eden Golan ötödik lett, de nekünk így is ő a győztes

Izrael-ellenes hangulat uralta a svédországi Malmöben megrendezett 68. Eurovíziós Dalfesztivált, ám az izraeli zászlóval fellépő Eden Golan mindenkinek az értésére adta, hogy a zsidókat nem lehet megtörni. A közönségtől a második legtöbb szavazatot kapta (323-at), míg a 11 tagból álló zsűritől 52 pontot kapott, így az ötödik helyen végzett. A mi szemünkben azonban ő nyert, hiszen nagyszerűen énekelt és szívszorító elszántsággal képviselte Izraelt.

Kultúra / 2024. Április 05. / 12:41

A Sabbathsong Klezmer Band útja Izraelben

– Jiddis és ladino dalokat, magyar nótát, klezmer feldolgozásokat és héber dalokat, imákat is előadott a Sabbathsong Klezmer Band az elmúlt heti koncertjein Izraelben – írja az Izraelinfo.com portál. A jegyek hamar elfogytak, a programjaik telt házasak voltak.

Kultúra / 2024. Március 19. / 11:37

Biblia Show, avagy meghívás Kováts Kriszta szépséges világába

Nem mindennapi élményben lesz részük azoknak, akik Kováts Kriszta színésznő-énekesnő koncertjén részt vesznek a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában ezen a héten csütörtökön este. A Biblia Show című műsor a Szentírás mindannyiunk által ismert történeteit villantja fel Wolf Péter zenéjére és Fábri Péter dalszövegeire.

Kultúra / 2024. Február 15. / 23:30

Vasárnap Udvaros Dorottyának tapsolhatunk a Rumbach-ban

Három évtizeddel első lemeze után elkészítette sokak által várt második önálló albumát Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Színésze. Az Átutazó című lemez folytatásaként készült a Majdnem Valaki, amelynek anyagát február 18-án, vasárnap este 7-től hallhatják a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Hírek, lapszemle / 2024. Január 17. / 10:39

Barcza Gergely Izraelből: „Ha nincs hadsereg, meghalunk – ennyire egyszerű"

Az 1999 óta létező Besh o droM zenekar Izraelben élő alapítója, Barcza Gergely zenész adott interjút a Válasz Online-nak, amelyben többek között arról beszél, hogy az izraeli társadalom nem a politikai vezetéshez, hanem magához a Zsidó Államhoz lojális. Mint fogalmaz: „Magyar vagyok, Magyarország mindig a szülőhazám lesz, de lojális vagyok Izraelhez. Többször is megmentette az életemet az az ország".

Izrael / 2024. Január 10. / 16:30

Gyász: Izraelben 73 éves korában meghalt Pintér Gábor volt zeneiklub-vezető

„Kérdés: Mivel foglalkozol Izraelben? Válasz: 69 éves vagyok. Napfényben akarom eltölteni a hátralevő pár évemet." Ez a dialógusrészlet abból a 2020-as interjúból való, amelyet a Primate.hu portál készített Pintér Gáborral, aki legendás budapesti zenei klubokat vezetett. Sajnos nem sokáig élvezhette a napfényt: Pintér Gábor a napokban meghalt.

Kultúra / 2024. Január 09. / 12:29

Nem öregszik, mégis 70 éves lett Dés László?

A címet azért tettük kérdőjelbe, mert alig hihető a benne szereplő számadat: 70 éves volna Dés László? Ez nem lehet. Aki ennyire radikálisan örök megújító, új és új kifejezési formákat kereső, s mégis ennyire ,,hagyományosan" a szívünkhöz tud nőni szerzeményeivel, az kívül áll a saját életidején. Az benne áll a művészetben, amely viszont: nem öregszik. Tehát Dés László sem. De azért éltesse az Isten a mai születésnapján!

Kultúra / 2024. Január 08. / 09:50

Klein Judit fellépése a bécsi Theater Akzent színpadán

Korény Béla zongoraművész és zeneszerző állította össze annak a produkciónak a programját, amely – Hugo Wiener szatirikus kötete nyomán – „A krokodilok nem repülnek” címet kapta. A bécsi Theater Akzentben január 18-án, csütörtökön este fél 8-kor kezdődő műsorban nemzetközi hírességek társaságában fellép a varázslatos hangú és kisugárzású énekesnő, a mindannyiunk által ismert és szeretett Klein Judit is.

Kultúra / 2023. December 29. / 09:39

A Sabbathsong Klezmer Band újévi koncertje az Urániában

„Több mint klezmer 2024..." címmel ad újévi koncertet a magyar klezmervilág kiemelkedő zenekara, a Masa Tamás által vezetett Sabbathsong Klezmer Band a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. Sztárvendég: Sümegi Eszter Kossuth-díjas operaénekes, közreműködik Beke Farkas Nándor és a Kinneret Kamarakórus. A koncert január 4-én este 7 órakor kezdődik.

Kultúra / 2023. November 26. / 14:56

Interjú Palya Beával: „Nekem minden koncert szent”

– Van szent idő és van szent tér. Nekem minden koncert ilyen. Elválik a normálistól. Arra való, hogy tagolja az időt, tagolja a teret – mondja Palya Bea a vele készült beszélgetésünkben. Az énekesnőt annak apropóján kérdeztük, hogy zenészbarátaival hanukai koncertet ad a budapesti Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában december 10-én, vasárnap este 7 órától. Legyenek ott, ünnepeljük együtt a fény és a zene csodáját!

Ünnepek / 2023. November 23. / 21:22

Turi Tímea költő a hanukáról: „A csodavárás állandó lélektani igény”

Palya Bea és barátai hanukai koncertjének egyik különlegessége az lesz, hogy a dalok között Turi Tímea költő (címlapképünkön), a rangos Magvető Kiadó főszerkesztője mond átvezető szövegeket, pontosabban – mint ő fogalmaz – „hidakat”. E „szöveghidak” kapcsán kérdeztük a költőt arról, hogy mivel készül a december 10-i előadásra.