Címkék

Zene

Kultúra / 2023. Április 25. / 11:53

Arnold Schönberg tiszteletére emléktermet és emléktáblát avatnak Szécsényben

A Nógrád Vármegyei Levéltár őrzi Arnold Schönberg nagyszüleinek és édesapjának születési anyakönyveit, amelyekből kiderül, hogy a család tagjai az 1800-as évek első felében még Szécsényhez kötődtek, sőt, a művész édesapja még Szécsényben született. A zeneszerző tiszteletére a helyi művelődési központban róla nevezik el a hangversenytermet, ahol emléktáblát is állítanak holnap délután 5 órától.

Kultúra / 2023. Április 17. / 18:30

Élni és élni hagyni: különleges Szép Ernő-estre várják a közönséget

Szép Ernő versei csendülnek fel április 19-én, szerdán este fél 7-től a JCC Budapest - Bálint Házban, ahol színpadra lép Garai Róbert és Kertész Péter színművész, valamint a Kéttamás zenei formáció. A Bet Orim által szervezett zenés irodalmi esten az előadokkal a műsor keretében Vári György irodalomtörténész-vallási vezető beszélget.

Élet + forma / 2023. Március 12. / 13:41

Boldog születésnapot, Fenyő Miklós!

A címben természetesen azt kellett volna írnunk, hogy „Boldog születésnapot, Fenyő Miki!", elvégre ő ebben az országban nem Miklós, hanem Miki, márpedig évtizedek óta az, és remélhetőleg még sok-sok évig a „Mikink" marad... Énekes, dalszerző, zeneszerző, billentyűs, többszörös együttesalapító, frontember, élő legenda, aki ma lett 76 éves – ám évei száma ellenére tegnap este is koncertet adott. Isten éltesse az emberi kor végső határáig!

Zsidó világ / 2023. Február 23. / 20:56

Emléktáblát állítottak Klein Ervin főkántor tiszteletére

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógakörzet egykori főkántora, a nagy tiszteletben és szeretetben álló Klein Ervin tiszteletére ma emléktáblát avattak egykori zsinagógájában. Klein Ervin – aki ma lett volna 81 éves –hetvennyolc éves korában hunyt el 2020-ban. Az ő lánya Klein Judit, napjaink egyik legkülönlegesebb kisugárzású énekesnője, aki a nem mindennapi muzikalitását vélhetően éppen az édesapjától örökölte.

Hírek, lapszemle / 2023. Február 23. / 13:21

Egy idén 100 éves sláger, avagy „Connie Francis titkos zsidó története"

„Százados szuper szám" címmel írt remek összefoglalót Connie Francis amerikai énekesnő életéről és munkásságáról Hegyi Iván a Népszava múlt hétvégi Szép Szó mellékletében. Aki nem tudta eddig, Connie Francis nemcsak csodálatos énekesnő, de igazi nyelvzseni is: tizenöt nyelven beszél! Ami pedig a zsidóságot illeti, kiadott egy albumot, amelyen a legkedvesebb jiddis és zsidó dalait énekli, köztük a jiddise mámét...

Kultúra / 2023. Február 01. / 11:48

A zene, amely túlélte a deportálásokat – Francesco Lotoro könyvét ajánljuk

Francesco Lotoro olasz zongoraművész, zeneszerző és karmester harminc éve kutatja a koncentrációs táborokban keletkezett zeneműveket, több mint 8 ezer partitúrán kívül a lágerek zenei életével kapcsolatban összegyűjtött több mint 12 ezer dokumentumot, 3 ezer egyetemi kiadványt. Ebben a könyvében beszámol arról az elképesztő kutatásról, amelynek során a fél világot beutazta, hogy összegyűjtse azokat a zenei anyagokat, amelyek a lágerekben születtek.

Kultúra / 2023. Január 04. / 10:42

Ma 84 éves Korda György – éljen és énekeljen 120 éves koráig!

Harminc évvel ezelőtt, amikor Diáksziget néven az első Sziget-fesztivált megrendezték a budapesti Hajógyári-szigeten, Korda György, az addigra rég letűnt táncdal műfajának képviselője aligha hitte, hogy egyszer eljön az az idő, amikor tizen- és huszonévesek tombolnak majd az előadásain, s éppen ott: a Szigeten. Pedig így történt. Ma nagyobb sztár, mint valaha. És ma 84 éves!

Kultúra / 2023. Január 03. / 10:15

Black Angels Songs: Kortárs komolyzene a Soá névtelen áldozatainak emlékére

A héten kezdődő 10. Átlátszó Hang Újzenei Fesztiválon a Dystopic Requiem Quartet előadásában tűzik műsorra Miroslav Tóth zeneszerző, szaxofonos és énekes Black Angels Songs című szerzeményét, amely a holokauszt névtelen áldozatainak állít emléket. Az előadásban az említett zenekar mellett közreműködik maga a zeneszerző is.

Megemlékezések / 2023. Január 02. / 11:03

Ma van a Goldmark-termünk névadójának halálozási évfordulója

Bécsben 1915. január 2-án hunyt el Goldmark Károly zeneszerző, aki egy lublini származású zsidó kereskedő és egy pápai zsidó kántor lányának házasságából született Keszthelyen 1830-ban. Róla nevezték el a Mazsihisz budapesti, Síp utcai székházában lévő, legendás hírű Goldmark-termet, ahol a II. világháború alatt az OMIKE számos, a hivatásától eltiltott zsidó művésznek nyújtott fellépési lehetőséget.

Kultúra / 2023. Január 01. / 17:30

Umcacca a Rumbach-ban: „Te jó ég, a gyerek keringőzni ment!"

A Bősze Ádám vezetésével megrendezett Umcacca című zenés-műsoros est előtt ezt ígértük: ennél „keringősebb keringős” program év végén nem lesz Pesten. És igazunk lett, a Rumbach-ban megkaptunk mindent, amit vártunk: azaz zenét, táncot, humort, s természetesen sok-sok meglepő információt a híres bécsi újévi koncertekről. Még azt is, hogy őfelsége, Strauss, a keringőkirály egy budai zsidó leszármazottja volt. Hát ki másé…

Kultúra / 2022. December 21. / 07:29

Hogyan kerül egy cikkbe Demjén „Rózsi” és Sir Schiff András?

A címben feltett kérdésre a válasz nagyon egyszerű: mindketten ma ünneplik a születésnapjukat… Demjén Ferenc Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, basszusgitáros 1946. december 21-én, míg a szintén Kossuth-díjas Schiff András zongoraművész, karmester 1953. december 21-én született. Boldog születésnapot e két kiemelkedő muzsikusnak!

Zsidó világ / 2022. December 19. / 10:38

Zsidó örömzene Klein Judittal és Neumark Zoltánnal Egerben

A hanuka alkalmából zenés ünnepi műsort rendez az Egri Zsidó Kulturális Egyesület, amelynek meghívására a különleges hangú és kisugárzású Klein Judit énekesnő és az ismert zongoraművész, Neumark Zoltán látogat Egerbe. A duó jiddis dallamokat és világslágereket ad elő az egri Ziffer Galériában december 21-én, szerdán délután 5 órától.