Címkék

új hónap

Zsidó világ / 2024. Február 07. / 12:05

Hamarosan beköszönt ádár I. hava, jó hónapot minden hittestvérünknek!

Az ádár hónap neve egyes magyarázatok szerint az akkád „ádáru” (felhős, borongós) szóból ered. De ennél sokkal szebb az a magyarázat, miszerint az ádár a héber „ádir” (nagy, hatalmas) szóból jön, merthogy ebben az időszakban népünkkel nagy és hatalmas csodák estek meg. Akárhogy is van, ha itt az ádár, akkor nemsokára ünnepi halat eszünk, és közeleg a purim is!

Zsidó világ / 2023. December 13. / 11:11

Beköszöntött tévét hónap – hódes tov minden kedves hittestvérünknek!

A zsidó időszámítás szerint tegnap este ránk köszöntött tévét hónapja, amelynek elnevezése az akhád eredetű „tavito”, azaz „javulás” szóból ered. Ez arra utalhat, hogy a mezőgazdaság számára előnyös hetek következnek a Közel-Keleten, ahol ilyenkor a föld számára jótékony esők hullanak – igaz, most éppen nálunk is. Ne feledjük, hogy ebben a hónapban három böjt is lesz – nemhiába eszünk oly sok fánkot most, a hanuka napjaiban.

Zsidó világ / 2023. Október 17. / 09:52

Beléptünk hesván havába – Hódes Tov!

Hesván a zsidó naptár egyik legkülönlegesebb hónapja, tekintettel arra, hogy a szent szombatokon kívül egyetlen vallási ünnep sem esik erre az időszakra – kivéve etióp hittestvéreink Szigd nevű ünnepét. Igaz, egy emlékezetes dátum mégis akad: hesván hónapban van Ráhel ősanya halálának évfordulója.