Címkék

temetőrendezés

Mazsihisz hírek / 2023. Március 21. / 10:46

Mazsihisz: Zsidó temetőinkben újra elindultak a rendezési munkák

Az enyhe, tavaszias időjárás lehetővé tette, hogy a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) támogatásával és koordinálásával a tavalyi évhez hasonlóan újra megkezdődjön zsidó temetőink megtisztítása, karbantartása. Tamás Péter, a Mazsihisz vidéki temetőrendezésért felelős csoportvezetője tájékoztatása alapján mutatunk be néhány helyszínt, ahol az elmúlt hetekben fontos munkák zajlottak.

Hírek, lapszemle / 2023. Március 11. / 18:45

Veszprém: Emlékpark lesz a régi zsidó temető

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 támogatásával a Szél utcai egykori zsidó temetőt emlékparkká alakítják Veszprémben. Olyan hellyé, amely a mindennapokba beépülve a megemlékezés meghitt helyszíne és egyben a pihenés és szemlélődés tere lesz. A sírkertet az 1700-as években Veszprémbe települt zsidó családok nyitották meg és 1882-ig közel 450 elhunyt végső nyughelyévé vált.

Mazsihisz hírek / 2023. Február 27. / 16:09

Új mártíremlékmű épült a Heves vármegyei Kálon

A holokauszt helyi áldozatainak emlékműve olyannyira tönkrement a káli temetőben, hogy az egészet el kellett bontani. A Mazsihisz mintegy 2,6 millió forintból új mártíremlékművet állíttatott, amely a napokban készült el. Szegő Ágnes kutatásainak köszönhetően újabb nevek kerülhettek fel az újonnan elkészült emlékműre.

Mazsihisz hírek / 2022. December 07. / 13:03

Jó ütemben halad a rehabilitáció a budapesti zsidó temetőkben is

Honlapunkon az elmúlt hónapokban számos cikkben beszámoltunk a vidéki zsidó temetők folyamatosan zajló rendbetételéről. Most annak jártunk utána, hogy a két legfrekventáltabb fővárosi zsidó temetőben, vagyis a Kozma utcaiban és a Farkasréti létesítményben milyen jellegű felújítási munkálatok folynak. Interjú Streit Sándorral, a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) fővárosi temetőinek vezetőjével.

Közélet / 2022. December 02. / 09:39

Német támogatással megújult a nyírkátai zsidó temető

A német állam támogatásával a nyírkátai zsidó temetőben megvalósított felújítási beruházás ünnepélyes átadását tegnap tartották a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei községben. Mint korábban beszámoltunk róla: a felújítás annak az együttműködési megállapodásnak a keretében jött létre, amelyet dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Philip Carmel, az ESJF vezetője írt alá. Az együttműködés célja a vidéki temetők rekonstrukciója.

Mazsihisz hírek / 2022. November 15. / 15:29

Temetői munkálatok Somogyban és Bács-Kiskunban

Az elmúlt hetekben a Somogy megyei Ecseny község zsidó temetőjében, valamint a Bács-Kiskun megyei Dunapataj nagyközségben lévő zsidó temetőben történtek fontos beruházások – tájékoztatta honlapunkat Tamás Péter, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) temetőrendezésért felelős csoportjának vezetője.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 24. / 16:34

Félmillió forint adomány a megrongált budakeszi zsidó temető rendbetételére

Egy budakeszi család félmillió forintot ajánlott fel az áprilisban megrongált helyi zsidó temető helyreállítására – értesült honlapunk. Mint korábban beszámoltunk róla: idén áprilisban több sírkövet ledöntöttek a létesítményben. A rendőrök két hónap alatt azonosították az elkövetőket. A helyreállítási költségeket előzetesen kb. 1 millió forintra becsülték.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 19. / 09:08

MAZSÖK-forrásból teljes körűen megújult a somogyvári zsidó temető

Új terméskőfal, új bejárati kapu, helyreállított sírkövek és gyönyörűen megtiszított terület: ilyen kép fogadja most a somogyvári zsidó temetőbe látogatókat. A beruházás a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) szervezésében és finanszírozásával, valamint a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) anyagi támogatásával valósult meg.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 16. / 14:47

A penyigei zsidó temetőben már zajlik a felújítás a német ESJF támogatásával

Mint korábban beszámoltunk róla: együttműködési megállapodást írt alá dr. Kunos Péter, a Mazsihisz-BZSH ügyvezető igazgatója és Philip Carmel, a németországi European Jewish Cemeteries Initiative (Erhaltung und zum Schutz jüdischer Friedhöfe – ESJF) ügyvezetője magyarországi vidéki zsidó temetők rendbetételére. Ennek máris megvan a hozadéka: szépen halad a penyigei zsidó temető rendbetétele.

Mazsihisz hírek / 2022. Augusztus 10. / 09:25

Nemzetközi együttműködés a zsidó temetők rekonstrukciójára

Együttműködési megállapodást írt alá a közelmúltban dr. Kunos Péter és Philip Carmel, a European Jewish Cemeteries Initiative (ESJF) közhasznú társaság ügyvezető igazgatója. Az együttműködés célja az elhanyagolt vidéki temetők rekonstrukciója, rendbetétele, kitisztítása és bekerítése. A nemzetközi programot – amelyben Magyarországon kívül még hat közép-kelet-európai ország vesz részt – Németország külügyminisztériuma finanszírozza.

Zsidó világ / 2022. Augusztus 09. / 10:32

Lauderes diákok tették rendbe a zsidó temetőt Szentkirályszabadján

A budapesti Lauder Javne Iskola diákjai tették rendbe a Veszprém vármegyei Szentkirályszabadja község zsidó temetőjét. A diákok a 19. Kibuci Bucik elnevezésű tábor keretében tartózkodtak a Balatonhoz közeli faluban. A temetőben végzett önkéntes munkájukhoz: nagy skajach!

Hírek, lapszemle / 2022. Augusztus 04. / 09:41

Önkéntes munkában teszik rendbe az ipolysági zsidó temetőt

Önkéntesek bevonásával, társadalmi munka keretében folytatódik az ipolysági status quo zsidó temető tisztítása. Augusztus első napjaiban második alkalommal szerveztek ilyen jellegű önkéntes alkalmat. A megkezdett munkát folytatják a következő hetekben is – írja a Felvidék.ma magyar nyelvű szlovákiai hírportál.