Címkék

Színművészet

Kultúra / 2024. Március 11. / 14:12

Gratulálunk az Oscar-díjas Robert Downey Jr.-nak!

Magyar idő szerint múlt éjjel megkapta első Oscar-díját a magyar felmenőkkel rendelkező Robert Downey Jr. amerikai filmsztár. A színész magyar zsidó szépanyja (Deutschländer Eleonóra) és szépapja (Stern Jakab) a tatai zsidó temetőben nyugszanak. Gratulálunk és további sikereket kívánunk neki!

Kultúra / 2024. Február 15. / 23:30

Vasárnap Udvaros Dorottyának tapsolhatunk a Rumbach-ban

Három évtizeddel első lemeze után elkészítette sokak által várt második önálló albumát Udvaros Dorottya Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a Nemzet Színésze. Az Átutazó című lemez folytatásaként készült a Majdnem Valaki, amelynek anyagát február 18-án, vasárnap este 7-től hallhatják a Rumbach Sebestyén utcai zsinagógában.

Megemlékezések / 2024. Február 10. / 19:45

Ma 105 éve született Komlós Juci, a legmosolygósabb színésznő

A színészcsaládból származó, így már három (!) évesen színpadra állt Komlós Juci 1919. február 10-én született Szabadkán, és 2011. április 5-én hunyt el Budapesten. A Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Jászai Mari-díjas művésznő a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja volt. Halálának 10. évfordulóján közteret neveztek el a II. kerületben. Legyen áldott az emléke!

Megemlékezések / 2024. Január 03. / 10:43

Ma volna 85 éves Sas József színművész és humorista

Sas József 1939. január 3-án született, s kisgyerek volt még, amikor a holokauszt áldozatává lett édesapját elvesztette. Vérbeli komédiás volt, hiszen színész fiaként született. A színpadon nevetett és nevettetett, a magánéletben azonban nem az a „Sas Józsi" volt, amilyennek az ország megismerte, s ebben közrejátszhatott a vészkorszak rettenete is. A Sas Kabaré alapítója ma ünnepelné 85. születésnapját – legyen áldás az emléke!

Kultúra / 2023. December 19. / 14:39

Ma este ismét a Gólem Színházban: Lev Tahor – Tiszta Szív

A Gólem Ifjúsági Társulat előadásában kerül újra színpadra egy „dokumentumdráma igazságok és hazugságok alapján" ma este 7-től a budapesti Gólem Színházban, amely Magyarország egyetlen zsidó színházaként fokozottan megérdemli a magyar zsidó közösség figyelmét és támogatását.

Kultúra / 2023. December 14. / 09:14

Ma 75 éves Lázár Kati színművésznő – bis 120!

Ma 75 éve, 1948. december 14-én született Nagyváradon Lázár Kati Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, rendező, kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Éltesse az Örökkévaló az emberi kor végső határáig szeretetben és boldogságban!

Kultúra / 2023. November 27. / 21:36

Premier a Gólem Színházban: Rómeó és Júlia

A Gólem Ifjúsági Társulat előadásában, Németh Virág rendezésében tekinthetik meg William Shakespeare világhírű, s talán legnépszerűbb darabját, a Rómeó és Júliát. A premier a budapesti Csányi utca 3. szám alatt lesz november 29-én, szerdán este 7 órakor. A fordítás Mészöly Dezső munkája.

Kultúra / 2023. November 24. / 11:56

„Nem vágom – Katz kérdez": Gács Judit és Gálvölgyi János a Csányi 5-ben

Egy hithű katolikus fiú és egy kikeresztelt zsidó lány példátlan házasságának történetét ismerhetjük meg Katz Dávid újságíró sorozatának következő alkalmával. A vendégek: Gálvölgyi János és felesége, Gács Judit. A rendezvény az Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tárban lesz november 25-én, azaz holnap este 6-tól.

Hírek, lapszemle / 2023. Október 05. / 08:46

Jiddis nyelvű, bukaresti előadás vendégszerepelt a Nemzeti Színházban

– Lírai múltidézéssel rajtolt el a kisebbségi színházakat felvonultató Synergy Fesztivál a 10. MITEM részeként. A bukaresti Állami Zsidó Színház vendégjátékában a Nemzeti Színházban egy kortárs szerző, Mario Diament finom lélektanú és megrendítő színpadi művét, a Rúth könyvét adták elő Eugen Gyemant rendezésében, külön érdekesség, hogy jiddis nyelven – írja a Szombat folyóirat internetes kiadása.

Kultúra / 2023. Október 04. / 11:03

Hanoch Levin-ősbemutató a Pesti Színházban: Valló Péter rendezi a Krumot

Hanoch Levin, az izraeli drámairodalom és színház legnagyobb alakja a sajnos rövidre szabott életében roppant intenzíven alkotott: 55 évet élt és 56 színdarabot írt. Egyik legnépszerűbb darabja a Krum, amelyet Valló Péter rendezésében mutat be a Pesti Színház október 7-én. A Krumnak ez lesz a magyarországi ősbemutatója.